Az első számú kedvenc - Sültpaprika leves

Elsőként jöjjön az első számú kedvencem, melyet a legutóbb is elkészítettem. Alig kell hozzá néhány összetevő és mégis egy egyedi és különleges leves lesz a végeredmény. A csípős ízek kedvelői nyugodtan tegyenek bele erős paprikát is. Én a kápia paprikának és a paradicsomnak sem szedtem le sütés után a héját, szerintem attól csak még finomabb, persze ha túl szenessé válnának a sütéstől, azért azt érdemes leszedni. Vizespohárnak, mint mennyiség, én hagyományos, 3 dl-es vizespoharat használok és a végén mozzarella golyókat teszek bele, amik beleolvadnak a levesbe.

Jó szívvel ajánlom, mert egyszerű elkészíteni és különlegesen finom!

Jó étvágyat!

 paprika_leves_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

 Malzemeler - Hozzávalók

5 adet orta boy kırmızı kapya biber (dolmalık kırmızıbiber)
5 db közepes méretű piros kápia paprika

1 orta boy domates
1 közepes méretű paradicsom

1 adet orta boy soğan
1 közepes méretű hagyma

1 diş sarımsak
1 gerezd fokhagyma

1 yemek kaşığı tereyağı + 1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 ek.vaj + 1 ek. olivaolaj

1 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 ek. liszt (púpozott)

4-5 su bardağı sıcak su (isteğe göre et suyu)
4-5 vizespohár víz (ízlés szerint húsleves)

tuz

karabiber
fekete bors

Yapılışı - Elkészítés

Biberleri yıkayın, bıçak yardımıyla 3-4 delik açarak fırın tepsisine yerleştirin.
Mossa meg a paprikákat, egy kés segítségével három-négy helyen vágja be és rendezze sütőtepsire.

Domatesi ortadan ikiye bölün ve biberlerin yanına yerleştirin.
A paradicsomot vágja félbe és helyezze a paprikák mellé.

Fırının ızgarasını açın, biberleri ve domatesi közleyin.
Kapcsolja be a sütő grilljét és pirítsa meg a paprikákat és a paradicsomokat.

Közlediğiniz biberin kabuklarını soyun çekirdeklerini çıkarın, domatesinde kabuklarını soyun ve hepsini bıçak yardımıyla iri iri doğrayın.
A megsült paprika héját hámozza le, magjait szedje ki, tisztítsa meg a paradicsomot a héjától és egy kés segítségével mindent durvára szeleteljen fel.

Soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayın.
Vágja finomra a hagymát és fokhagymát.

Tereyağı ve zeytinyağı karışımıyla tencereye alarak soteleyin.
Hevítse fel a vaj és az olívaolaj keverékét egy lábasban.

Soğanlar pembeleşince unu ilave edin ve 1 dakika kadar kavurun.
A hagymákat liszt hozzáadásával egy percig pirítsa mindaddig, míg üvegessé nem válnak.

Kavrulan unun üzerine biberleri ve domatesi ekleyerek 1 dakika daha kavurun.
Adja a megpirult liszthez a paprikákat és paradicsomot, majd pirítsa további egy percig.

Tencereye 4 su bardağı sıcak suyu ilave edin ve karıştırarak 2 dakika kadar pişirin.
Tegyen a lábasba 4 vizespohár meleg vizet és két percig, kevergetve főzze tovább.

Çorbayı blenderdan geçirin, istediğiniz kıvama göre su ilavesi yapın.
A levest turmixolja össze, és adjon hozzá annyi vizet, míg eléri az ízlés szerinti állagot.

Tuz ve biber ile tatlandırarak 4-5 dakika daha kısık ateşte kaynatın ve ocaktan alın.
Ízesítse sóval és borssal, forralja tovább 4-5 percig alacsony lángon, majd vegye le a tűzről.

İsteğe göre krema ya da kaşar peyniri ile.
Ízlés szerint adjon hozzá tejszínt vagy mozzarella sajtot.

Afiyet olsun!
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*