Mentás borsókrémleves

Mint a krémlevesek nagy rajongója és őszinte tisztelője egy könnyed és laza levest ajánlok a mai ebédhez: ez a mentás borsókrémleves. A recept a tejszínt a tálaláshoz írja, én azonban azt javaslom, hogy a turmixolás után tegyetek bele mindenképp, lehetőleg jó sokat és minimum 20%-osat. Ettől a leves telt ízt fog kapni. A viszonylag sok mentától itt nem kell megijedni, mivel jelen esetben kifejezett célunk, hogy átható mentás ízvilágot érjünk el.

Pirított mandulával és szárított mentával megszórva tálalva kívánok hozzá jó étvágyat!

mentas_borso_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Malzemeler
Hozzávalók

2 su bardağı taze bezelye
2 vizespohár friss borsó

yarım bağ taze nane
fél csokor friss menta

1 adet küçük boy soğan
1 darab kisméretű hagyma

1 diş sarımsak
1 gerezd fokhagyma

1 litre tavuk suyu ya da et suyu
1 liter csirkehúsleves vagy marhahúsleves

1 yemek kaşığı sıvıyağ+1 yemek kaşığı tereyağı
1 evőkanál növényi olaj + 1 evőkanál vaj

yoğun kıvam isteyenler için isteğe göre 1 küçük patates
a tartalmas állagot kedvelőknek ízlés szerint 1 kis burgonya

tuz

karabiber
feketebors

Yapılışı
Elkészítése

Soğan ve sarımsağı robotta çekin. Bezelyeleri yıkayıp süzülmeye bırakın.
A hagymát és a fokhagymát robotgépben aprítsa fel. Mossa meg a borsókat és hagyja lecsöpögni.

Sıvıyağ ve tereyağı ile birlikte ocağa alın, üzerine soğanı ve sarımsağı ilave edin. Biraz tuz ekleyerek soteleyin. Az olajat és a vajat együtt tegye a tűzre, helyezze rá a hagymát és a fokhagymát. Kevés só hozzáadásával párolja.

Bezelyeleri ilave edip rengi hafifçe sarıya dönünceye kadar kavurun. (Patates kullanacaksanız bezelyelerle birlikte ekleyin).
Adja hozzá a borsót és addig süsse, míg a színe kissé sárgássá nem válik. Ha burgonyát is fog használni, a borsóval együtt adja hozzá.

Et suyunu ilave edip bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Adja hozzá a húslevest és a borsó megpuhulásáig főzze.

Naneleri robotta çekin ve bezelyelere ilave edin.
A mentát robotgépben aprítsa fel és adja a borsóhoz.

Çorbayı blenderdan geçirin 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Krema ile servis yapın.
A levest turmixolja össze, további 2-3 percig forralja, majd vegye le a tűzről. Tejszínnel tálalja.

Afiyet olsun!
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*