Karfiolkrémleves chilis vajjal

Új posztomban ismét egy krémlevest ajánlok, mely újfent igazolja, miért szeretem ezeket az ételeket: gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ráadásul alig néhány hozzávaló szükséges hozzá, melynek legtöbb eleme általában megtalálható egy háztartásban. Kifejezetten jól jön egy ilyen recept döntésképtelen napjainkra: miután megállapítjuk a ruhásszekrényben lassan el nem férő ruháink láttán, hogy valójában nincs egy rongyunk se, ugyanígy sanszos, hogy nem tudjuk majd azt sem mit főzzünk ma, mert már a világ összeg receptjét megcsináltuk és egyébként is fogalmunk sincs, és különben is mindenki hagyjon békén.

Na ilyenkor jön jól ez a leves is. Gyorsan kész, laktató és a chilis vajjal a tetején über király is természetesen. Én ehhez a kedvenc, Törökországból hozott csípős-olajos paprikámat használtam, melynek nincs párja. Mindenkinek javaslom, aki szereti a csípős ízeket, hogyha Isztambulban járna - pl. itt: http://isztambul.info/wiki/fuszer-bazar/  - feltétlenül szerezzen be belőle jó sokat. 

A mennyiségekkel kapcsolatban: én két liter vizet és 250 ml főzőtejszínt (ezt a recept eredetileg nem írja, de szerintem így jobb) is használtam a levesbe, melyekhez 1 ek. + 2 tk. sót tettem. A sómennyiséggel kapcsolatban azt javaslom, hogy ne az általam használt mennyiségből induljatok ki feltétlenül, mert mindenkinek mást jelent a megfelelő sósság. Inkább több részletben tegyetek bele kevesebb sót és folyamatosan kóstolgassátok. Ezt egyébként sem fogjátok tudni megállni, és így legalább rá lehet fogni valamire.

Jó étvágyat!

karfiol_leves_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Malzemeler
Hozzávalók

1 küçük karnabahar ya da yarım karnabahar
1 kis karfiol vagy egy fél karfiol

1 adet orta boy kuru soğan
1 darab közepes méretű hagyma

1 adet orta boy patates
1 darab közepes méretű burgonya

2 yemek kaşığı un
2 evőkanál liszt

1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 evőkanál vaj vagy margarin

1 su bardağı süt
1 vizespohár tej

su
víz

tuz

acı biberi
chili paprika

Yapılışı
Elkészítése

Karnabaharı iri parçalara bölün, soğan ve patatesi soyarak iri iri doğrayın.
A karfiolt szedje nagy darabokra, a hagymát és a burgonyát hámozza meg és vágja nagy darabokra.

Karnabahar, soğan ve patatesi bir tencereye alarak üzerini 5 parmak geçecek kadar su koyun.
Tegye a karfiolt, a hagymát és a burgonyát egy lábasba és adjon hozzá öt ujjnyi vizet.

Tuzunu ekledikten sonra yaklaşık 20 dakika orta ateşte haşlayın ( su seviyesi azalacak- su eklemenize gerek yok).
Só hozzáadását követően forralja közepes lángon, körülbelül 20 percig (a vízszint csökkenni fog – víz hozzáadására nincs szükség).

Tereyağı ve unu küçük bir sos tenceresinde kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun. Kavrulan una sütü yavaş yavaş ekleyin ve koyulaşınca çorbanın içine ekleyin.
A vajat és lisztet egy kis szószos lábasban addig pirítsa kis lángon, míg illata nem lesz. A sült liszthez a tejet lassanként adja hozzá és a besűrítésként adja a leveshez.

Topaklanma olmaması için sütü eklerken sürekli karıştırın ( Unda topaklanma olursa panik yapmayın çorba blendırdan geçecek).
Az összecsomósodás megakadályozása érdekében tej hozzáadásával folyamatosan kevergesse. (Ha a lisztben csomók lennének, ne pánikoljon, a levest össze kell majd turmixolni).

Tüm işlem bittikten sonra çorbanızı hiç pürüz kalmayıncaya kadar blendırdan geçirin. 5-6 dakika daha orta ateşte kaynattıkan sonra ocaktan alın.
Az összes folyamat befejezése után a levest a csomómentesség eléréséig turmixolja. További 5-6 perc forralás után vegye le a tűzről.

İsterseniz tereyağı ve acı pul biberli sos yapın ve çorbasyı servis etmeden önce üzerinde gezdirin.
Ízlés szerint a leves tálalása előtt locsolja meg a tetejét vajjal - csípős chilipaprika pehellyel készült szósszal.

Afiyet olsun!
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*