Olívás kenyér

A mai péksüti ajánlathoz kedves emlékeim fűződnek, ugyanis egy időben kollégáimmal szinte sportot űztünk az olívás kenyér fogyasztásából. Annyira szerettük, hogy ez időtájt volt, hogy minden nap ezt ettük reggelire - szinte szertartásosan - vajjal megkenve természetesen, miközben megvitattuk az életünk aktuális kérdéseit. Mondjuk ezt a gyakoriságot senkinek nem ajánlom, aki vigyáz a vonalaira, mert persze ez a szokásunk a miénken is meglátszott egy idő után. Így aki most esetleg diétázik, ezt hagyja ki, de minden más esetben örök érvényű elköteleződést  fog okozni, előre szólok. :)

Akinek van kenyérsütőgépe, használja bátran, akár csak a tészta összegyúrásához is, ahogy én is tettem. Ez most elég jó megoldásnak bizonyult abban az értelemben, hogy így nem lett minden tésztás/lisztes, tehát sokkal tisztábban tudunk dolgozni, mintha kézzel gyúrnánk össze. Ha kenyérsütőgéppel kevertetitek össze a tésztát, az olajbogyókat csak a legvégén adjátok hozzá, hogy ne törjenek nagyon szét. Én a kis teflon kenyérformáimban sütöttem sütőben, de megsüthető kenyérsütőgépben vagy más formában a sütőben is, kinek-kinek ízlése szerint.

Jó étvágyat!

olivias_kenyer_fileminimizer.jpg

Fotó: Bokorovics Zsolt

Malzemeler
Hozzávalók

Hamur
Tészta

1 paket yaş maya (42g)
1 csomag élesztő (42 g)

4.5 su bardağı un (500 g) 
4,5 vizespohár liszt (500 g)

1,5 su bardağı su (255 g) 
1,5 vizespohár víz (255 g)

1/2 kahve fincanı zeytinyağı (30 g)
½ kávéscsésze olívaolaj (30 g)

1 cay kaşığı tuz (18 g)
1 teáskanál só (18 g)

1/2 yemek kaşığı toz şeker (10 g) 
½ ek. porcukor (10 g)

1 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin (100 g)
1 vizespohár magozott fekete olajbogyó (100 g)

HAZIRLANIŞI
ELKÉSZÍTÉSE

Un, su, tuz, yaş maya ve şekeri karıştırın.
Keverje össze a lisztet, a vizet, a sót, az élesztőt és a cukrot.

Karışıma zeytinyağını yavaş yavaş ekleyin ve homojen, yüzeyi parlak, yapışkan olmayan bir hamur olana kadar yoğurun.
Lassanként adja a keverékhez az olívaolajat és gyúrja addig, míg homogén, fényes felületű tésztát nem kap.

Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dk bekletin.
A tészta tetejét nedves ruhával takarja le és pihentesse húsz percig.

Hamuru iki eşit parçaya kesip her birini merdane ile dikdörtgen şeklinde açın.
Vágja két egyenlő részre a tésztát és mindkettőt nyújtsa téglalap formájúra.

Doğranmış zeytinleri açılmış hamurların üzerine serpin.
Szórja a felaprított olajbogyókat a kinyújtott tésztákra.

Zeytinler iç kısımda kalacak şekilde rulo gibi sararak yağlanmış kalıplara veya tepsiye koyun.
Tekerje fel őket úgy, hogy az olajbogyók belül maradjanak, majd helyezze olajozott formába vagy tepsire.

Üzerini nemli bir bezle örterek kabarması için 1 saat bekletin.
Hogy megkeljen, a tetejét takarja le nedves ruhával és egy órán át pihentesse.

Fırına koymadan önce, hamurların üstünü bıçakla 2-3 yerinden çizin.
Sütőbe helyezés előtt a tészták tetejét egy kés segítségével két-három helyen karcolja be.

240 °C fırında 20 dk pişirin.
240 fokos sütőben húsz percig süsse.

Afiyet olsun!
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*