Tejbegríz újraértelmezve
Most a múltkori, kissé rendhagyó serbet recept után ismét egy egyszerűen elkészíthető édességgel készültem Nektek. Remélem, tetszeni fog, én mindenesetre imádom. Azt hiszem a tejbegríz egy olyan édesség, amihez mindnyájunkat fűz valamilyen pozitív élmény és egyszerűen nem lehet nem szeretni. Ezzel valószínűleg Törökországban is így vannak, az alábbi recept egy ottani verziót mutat be.
Az eredeti receptet a kép alatt olvashatjátok, ott - ahogy majd látni fogjátok - klasszikus feltéteket ajánl: fahéjat, kókuszt, pisztáciát. Természetesen, ezekkel is nagyon finom és tökéletes. A képen látható málnás felső réteg az én tobzódásom, a tálaló tányér szélén karamellszirupot és két mentalevelet láthattok. Akinek ez a verzió a szimpatikusabb, annak alábbiakban írnám a felső réteghez a tudnivalókat (törökül is, a rend kedvéért):
HOZZÁVALÓK
MALZEMELER
250 gr málna
250 gr ahududu
500 ml víz
500 ml su
1 csomag zselatin
1 paket jelatin
2 ek. cukor
2 çorba kaşığı şeker
YAPILIŞI
ELKÉSZÍTÉSE
Miután az összes hozzávalót együtt összeforralta, vegye le a tűzről.
Tüm malzemeler hep beraber kaynattiktan sonra ocaktan alın.
A langyos zselatinos folyadékot öntse a kihűlt édességre.
Ilık jelatinli akışkanı soğuyan tatlıya dökün.
Tegye hűtőszekrénybe.
Buzdolabına koyun.
Hidegen tálalja.
Soğuk servis yapın.
Jó étvágyat!
Afiyet olsun!
Fotó: Bokorovics Zsolt
MALZEMELER
HOZZÁVALÓK
1 litre süt
1 liter tej
1 su bardağı irmik
1 vizespohár búzadara
1 su bardağı şeker
1 vizespohár cukor
1 paket vanilin
1 csomag vaníliás cukor
YAPILIŞI
ELKÉSZÍTÉS
Bütün malzemeleri sütle birlikte tencerede kaynayana kadar karıştırın.Kaynadığı an ocağı kapatın.
Az összes hozzávalót a tejjel együtt egy lábasban forrásig kevergesse. A forrás pillanatában zárja el a gázt.
Borcamı su ile ıslatın. Suyunu süzdürün.
Áztasson be vízbe egy üvegedényt. Szűrje le a vizet.
Su ile ıslatılmış yuvarlak borcama dökün.
Öntse a keveréket a vízzel áztatott üvegedénybe.
Ilıyınca soğuması için buzdolabına koyun.
Amikor langyossá vált, hűtéshez tegye hűtőszekrénybe.
Isteğe bağlı olarak Hindistan cevizi veya antep fıstığı serpebilirsiniz.
Ízlés szerint kókusszal vagy pisztáciával megszórva is tálalhatja.
Yada annemin yaptığı gibi tarçın serpip dilimleyerek servis edin.
Vagy mint ahogy édesanyám készítette; fahéjjal megszórva és szeletelve tálalja.
Afiyet olsun!
Jó étvágyat!
SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!