Levendulás rizspuding

A hétvégén volt szerencsém Tihanyban járni, s ezért kihagyhatatlan programnak bizonyult, hogy szedjek némi levendulát és persze egyúttal gyönyörködjek a fantasztikus levendulamezőkben. A levendula sokoldalúan hat az ember érzékeire: öröm a szemnek, isteni az illata és ráadásul hihetetlen megnyugtató érzést is ad császkálni a levendulaföldeken. Nézzétek csak milyen csodásak:

levendula2.jpg

levendula1.jpg

Fotók: Bokorovics Tímea

Ezen felül köztudottan sokoldalú növény: felhasználási területeit tekintve kozmetikumok alkotórészeként, kertek ékes díszeként (és mint a kártevők távol tartója), illóolajként, de gasztronómiában használatos alapanyagként, fűszerként is egyaránt megállja a helyét. Pozitív élettani hatásai jelentősek: fájdalmat csillapít, megnyugtat, fertőtlenít, görcsöt old, hozzásegít a szép bőrhöz.

És ne felejtsük el, hogy ételekhez, italokhoz használva nagyon finom is, így ebből az apropóból kifolyólag most több levendulás receptet is kipróbáltam, melyet folyamatosan meg fogok osztani Veletek. A jelenlegi bejegyzésemben olvasható levendulás rizspudingot ajánlom elsőként mindazoknak, akik szeretik a különleges ízeket és nem félnek velük kísérletezni.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

levendulas_puding_fileminimizer.jpg

Fotó: Bokorovics Zsolt

Malzemeler
Hozzávalók

1/3 su bardağı pirinç (60 gram)
1/3 vizes pohár rizs – 60 gramm

2,5 su bardağı tam yağlı süt (600 gram)
2,5 vizes pohár teljes tej – 600 gramm

1 su bardağı kaynar su (240 gram)
1 vizes pohár forró víz - 240 gramm

2 çorba kaşığı lavanta
2 evőkanál levendula

1/2  su bardağı toz şeker (100 gram)
½ vizes pohár porcukor – 100 gramm

1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 evőkanál kukoricakeményítő

1 çorba kaşığı pirinç unu
1 evőkanál rizsliszt

Yapılışı
Elkészítése

Sütü, toz şekeri ve lavantayı orta derecede ateşte kaynatın, kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocağın altını kapatıp lavantanın aromasının süte geçmesi için yarım saat bekletin.
A tejet, porcukrot és a levendulát közepes lángon forralja, a forrás elkezdődésétől számított 5 perc múlva zárja el alatta a lángot. Annak érdekében, hogy a levendula a tejbe engedje az aromáját, fél órát pihentesse.

Pirinçleri yıkayıp 1 su bardağı kaynar su ile pirinçler şişene kadar yaklaşık olarak 15 dakika pişirin.
A rizst mossa meg, öntse le egy vizes pohár forró vízzel és míg meg nem duzzadnak, körülbelül 15 percig főzze.

Bir kasede mısır nişastası ve pirinç ununu 1 çay bardağı soğuk süt ile karıştırın ve pürürsüz bir kıvam almasını sağlayın.
Egy tálban a kukoricakeményítőt és a rizslisztet egy teás pohárnyi hideg tejjel keverje össze, hogy csomómentes állagot kapjon.

Pirinçler tamamen piştikten sonra ince ve sık bir süzgeçten ya da süzgeçin üzerine yaydığınız bir tülbent bezinden lavantalı sütü, haşlanmış pirinçlerin üzerine dökün. Sık süzgeç kullanma nedenimiz lavantaların sütlaça karışmaması.
Miután a rizs teljesen megfőtt, egy vékony és sűrű szűrőn vagy szűrő tetejére helyezett muszlinanyagon át a levendulás tejet öntse a megfőtt rizs tetejére. A sűrű szűrő használatával megakadályozzuk, hogy a levendula a pudinghoz keveredjen.

Süt kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatın.
A tej forrásának elkezdődése után további öt percig forralja.

Ardından mısır nişastalı ve pirinç unlu karışımı da sütlü pirinçli karışıma ilave edip orta/kısık ateşte 20 dakika kadar ara ara karıştırarak  pişirin, kıvamı koyulaşmaya başlayınca ateşten alıp servis yapacağınız kaplara dikkatlice ve pirinçlerin eşit miktarda dağılması için tencereden her seferinde karıştırarak alın.
Ezután a kukoricakeményítős és rizslisztes keveréket is adja a tejes-rizses keverékhez és közepes/ alacsony lángon 20 percig, időnként megkeverve főzze. Mikor kezd besűrűsödni, vegye le a tűzről. Mikor tálalni fogja, ügyeljen rá, hogy minden alkalommal, amikor a lábasból szed, keverje meg és azonos mennyiségű rizst oszlasson szét a tálakban.

Oda ısısına gelince de buzdolabına soğutup servis edin.
Szobahőmérséklet elérésekor tegye hűtőszekrénybe a lehűtéshez, majd tálalja.

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

UPDATE: Levendulás eperlekvárral megbolondítva még finomabb.

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI! 

Email*
Név*