Tejkaramellás-banános fagyi

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de engem igazán kikészít ez a nagy meleg, mi más is jöhetne ilyenkor jobban egy finom fagyinál, pláne ha az házi készítésű! Szeretettel osztom meg Veletek ezt a receptet, melyhez ugyan kell egy kis idő, míg elkészül, azonban megéri a fáradtságot, mivel egy isteni édes, krémes fagyit kapunk erőfeszítéseinkért cserébe. Én nemrég szerzeményeztem a képen látható jégkrémkészítő formát, de ha nincs ilyenünk az sem baj, bármilyen edényben fagyasztható, aztán jöhet a tobzódás a mindenféle feltétekkel (csokiszósz, csokiforgács, tejszínhab, karamelldarabok vagy szósz, gyümölcs stb.) ennek tényleg csak a fantáziánk szab határt.

Jó étvágyat!

bananos_jegkrem-2_fileminimizer.jpg

Fotó: Bokorovics Zsolt

1. Először is a fagyihoz sűrű karamellát kell főznünk, melyhez alábbiakban írom a receptet. Bár a recept azt írja, hogy ne hagyjuk magára, igazából én nem álltam ott felette. Miután a sütőport beletettem néha-néha ránéztem, megkevertem és már csak akkor álltam ténylegesen ott folyamatosan, amikor kész közeli állapotba került. Tehát nem kell nagyon komolyan venni ezt a dolgot :)

Malzemeler-Hozzávalók

5 su bardağı süt
5 vizespohár tej

1 su bardağı şeker
1 vizespohár cukor

1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 teljes teáskanál sütőpor

Nasıl Yapılır? – Hogyan készül?

Süt ve şekeri tencereye koyup kaynamaya bırakın.
Tegye a tejet és a cukrot egy lábasba és hagyja felforrni.

Derin bir tencere kullanın çünkü kabartma tozu eklenince köpürüp kabarıyor.
Mély lábast használjon, mert a sütőpor hozzáadásakor hab képződik és megduzzad.

Kaynamaya başlayınca içine kabartma tozu ekleyin.
Mikor elkezd forrni, adja hozzá a sütőport.

Çırpıcıyla karıştırın.
Habverővel keverje össze.

Kaynamaya devam ettikçe sütün rengi değişmeye başlayacak.
A forrás folytatásakor a tej színe elkezd majd megváltozni.

Reçeli yalnız bırakmayın ki dibe tutmasın.
A kifutás megelőzése érdekében a karamellát ne hagyja magára.

Orta hararetli ateşte ara sıra karıştırarak 1 saat kadar pişirin.
Közepes lángon, alkalmanként kevergetve főzze egy órán keresztül.

Süre daha da uzayabilir.
Ez több alkalommal is meghosszabbítható.

Benim reçelim herkesinkinden daha kısa sürede oldu.
Az én tejkaramellám mindenkiétől rövidebb idő alatt lett meg.

Kaşıkla alıp akıttığınızda cıvık muhallebi kıvamında olması lazım.
Amikor kanállal szed belőle nyúlós puding állagúnak kell lennie.

Bekledikçe katılaştığı için çok aşırı koyulaştırmayın.
Ne sűrítse be túlságosan, mivel akkor nagyon megszilárdul.

Pişen süt reçelini kavanoza koyun.
A megfőtt tejkaramellát tegye (zárható) üvegbe.

Soğuyunca ağzını kapatıp dolaba kaldırın.
Kihűlésekor zárja le a száját és tartsa hűtőben.

Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçeliniz olacak.
Hűtőszekrényben legkevesebb 2 hónapig elálló karamellája lesz.

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

2. Ha ezzel megvagyunk, eltehetünk belőle edénybe is, mivel a fagyihoz mindössze 1 vizespohárnyi karamellára lesz szükségünk. A további teendőnk a következő:

Malzemeler - Hozávalók

2 adet olgun muz
2 db érett banán

1 su bardağı süt reçeli
1 vizespohár tejkaramella

Vanilya
vanília

Tarçın
fahéj

Yapılısı - Elkészítése

Muzu dilimleyerek derin bir kaba koyun.
A banánt felszeletelve helyezze egy mély tálba.

Üzerine süt reçelini de ekleyin ve hafifçe karıştırın.
Adja hozzá a karamellt és enyhén keverje össze.

Ardından vanilya ve tarçını da dökerek karıştırmaya devam edin.
Utána a vaníliát és a fahéjat is beleöntve folytassa a keverést.

El blendırı veya mikser ile bütün malzemeleri iyice karıştırın.
Kézi mixerrel vagy mixerrel az összes hozzávalót jól keverje össze.

İstediğiniz dondurma kalıbına veya muffin kalıplarına hazırladığınız parçaları doldurun.
Töltse a kívánt fagyis formába vagy muffin formákba az elkészített adagokat.

Dondurucuda en az 4-5 saat kadar bekletin.
Mélyhűtőben legkevesebb 4-5 órát pihentesse.

Bekleme süresi sonunda muz parçaları ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
A várakozási idő leteltével a banán adagokat díszítve tálalhatja.

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

Én egy éjszakát hagytam a mélyhűtőben. A végeredmény egy édes, krémes, isteni fagyi, jó szívvel ajánlom, próbáljátok ki bátran. Vendégek fogadásához is kiválóan alkalmas!

Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*