Mentás burgonyaleves

Mai bejegyzésemnek, akár a "Hogyan főzzünk fényből valamit?" címet is adhattam volna, ugyanis tényleg alig néhány alaphozzávaló szükséges csak a most következő leveshez. A menta számíthat talán kicsit extrábbnak - nem biztos, hogy mindenki tart otthon - de nekem, mint a török konyha kedvelőjének természetesen kihagyhatatlan fűszer. Balkonládában is van az erkélyemen, igazán nekem való növény, hiszen még mindig nem sikerült megölnöm szegényt (a kertészkedés nem annyira megy) :D

Tehát ez a recept nekem most nagyon jól jött, mivel mindenből kifogytam, vásárolnom kellett volna menni, de ehhez éppen semmi kedvem nem volt. Szerencsére rátaláltam a most következő receptre, így megmenekültem az éhhaláltól. A recepten semmit nem változtattam, úgy jó, ahogy van. Tartalmas, finom leves lesz belőle, a receptben megadott mennyiségeket tekintve kb. két, emberes adagnyi. Nyilván ez a hozzávalók mennyiségeinek emelésével és az arányok megtartásával növelhető, attól függően, hogy hány embernek főzünk.

Érdemes kipróbálni, jó étvágyat kívánok hozzá!

mentas_krumpli_leves_1_of_1_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Malzemeler-Hozzávalók

1 adet büyük boy patates
1 db nagyméretű burgonya

2 çorba kaşığı un
2 ek. liszt

2 çorba kaşığı sıvı yağı
2 ek. növényi olaj

1,5 su bardağı süt
1,5 vizespohár tej

1,5 su bardağı su
1,5 vizespohár víz

2 çorba kaşığı kare şehriye
2 ek. kockatészta

1 çorba kaşığı nane
1 ek. menta

1 çorba kaşığı tereyağı
1 ek. vaj

Tuz

Yapılışı-Elkészítése

Sıvı yağında unu kokusu çıkana kadar kavuralım.
Pirítsuk addig növényi olajban a lisztet, míg illata nem lesz.

Üzerine sütü ve suyu yavaş yavaş karıştırarak ilave edip kaynamaya bırakalım.
Lassanként hozzákeverve adjuk hozzá a tejet és a vizet, majd hagyjuk felforrni.

Minik minik doğradığımız patatesleri ve tuzu ilave edip orta ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirelim.
Adjuk hozzá az apróra vágott burgonyákat és a sót, és közepes lángon a burgonyák megpuhulásáig főzzük.

Patatesler yumuşayınca içine şehriyeyi ilave edip şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
A burgonyák megpuhulásakor adjuk hozzá a tésztát, és a tészták megpuhulásáig főzzük.

Tavada tereyağını eritip kızdıralım.
Egy serpenyőben olvasszuk és pirítsuk meg a vajat.

İçine naneyi ilave edip karıştıralım.
Adjuk hozzá a mentát és kevergessük.

Tereyağlı karışımı kaynayan çorbaya ilave edip 1-2 taşım daha kaynatalım ve sıcak olarak servis yapalım.
A vajas keveréket adjuk hozzá a felforrt leveshez, forraljunk még rajta egyszer-kétszer és melegen tálaljuk.

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*