Manti

Újfent közkívánatra osztanám meg a következő klasszikus étel receptjét, a mantit, ami egy hússal töltött tésztabatyu, joghurtos öntettel meglocsolva. Szánom-bánom, de a török asszonyok manti készítési tudásától fényévekkel le vagyok maradva, hiszen az én tésztabatyuim egész nagyok voltak, míg az autentikus manti egészen kicsi. Az ízértékén azonban ez semmit sem rontott, legfeljebb nem lett annyira szép. A manti számos verzióban létezik, én most egy egyszerű alapreceptet hoztam. A mártáshoz fél kiló görög joghurtot használtam fel és ez bőségesen elég volt, szerintem a receptben szereplő 1 kilóra nincs szükség. Finom és laktató étel, melynek elkészítéséhez, ha van türelmetek, nagyon megéri a fáradtságot!

Jó étvágyat!

manti_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hamur malzemeleri – A tészta hozzávalói

4 su bardağı un (yaklaşık 500 gr)
4 vizespohár liszt (kb. 500 gr)

1 adet yumurta
1 db tojás

2-3 çay kaşığı tuz
2-3 tk. só

1,5-2 su bardağı oda sıcaklığında su
1,5-2 vizespohár szobahőmérsékletű víz

Iç Malzemeleri – A töltelék hozzávalói

250-300 gr kıyma
250-300 gr darálthús

1 adet orta boy kuru soğan
1 közepes méretű hagyma

tuz-karabiber
só-feketebors

isteğe göre bir tutam ince kıyılmış maydanoz
ízlés szerint egy csipet apróra vágott petrezselyem

Mantı Hamurunun Hazırlanması – A manti tésztájának elkészítése

Unu geniş bir yoğurma kabına alın ve ortasını havuç gibi açın.
A lisztet tegye egy széles dagasztótálba és a közepén képezzen mélyedést.

Açtığınız boşuğa 1 yumurta kırın, tuzunu ekleyin.
A mélyedésbe törjön egy tojást, adjon hozzá sót.

Yavaş yavaş su ekleyerek sert bir hamur yapın.
A vizet lassanként hozzáadva készítsen kemény tésztát.

Hamur sert kıvama gelince iki bezeye bölün.
A kemény állag elérésekor szedje két részre a tésztát.

Bezeleri unlayarak üzerine hafif nemli bir örtü örtün ve dinlenmeye bırakın.
A belisztezett darabokra terítsen enyhén nedves ruhát és tegye félre pihenni.

Soğanı rendeleyin yada rondodan geçirin.
A hagymákat reszelje le vagy aprítsa fel robotgéppel.

Kıymaya soğan ve diğer harç malzemelerini ekleyerek yoğurun.
A hagymát és más, keverékhez való hozzávalót adja a darált húshoz, dolgozza össze.

Beze haline getirdiğiniz hamurların ilkini tezgaha un serperek koyun ve üzerine biraz daha un serperek oklava yardımıyla 2 mm kalınlığında açın.
A részekre szedett tésztákat elsőként tegye kilisztezett deszkára és kevés liszttel megszórva, nyújtófa segítségével nyújtsa 2 mm vastagságúra.

Açtığınız mantı hamurunu bıçak yardımıyla 2,5-3 santim kalınlığında önce boyuna, sonrada enine keserek küçük kareler oluşturun.
A kinyújtott manti tésztáját egy kés segítségével 2,5-3 cm vastagságúra előbb hosszában, majd széltében vágva képezzen kis négyzeteket.

Karelerin ortasına birer çimdik kıymalı harçtan koyarak sağ ucu sol üstün üzerine yani üçgen şeklinde kapatın.
A négyzetek közepére a darált húsos keverékből egy-egy csipetnyit téve a jobb szélét, majd a bal szélét a tetejére hajtva képezzen háromszög formát és zárja le.

Kapatma işlemi bitince yapışmaması için unladığınız gazete kağıtlarının üzerine yayabilirsiniz. 
A letapadás megelőzése érdekében kilisztezett újságpapíron is eloszlathatja.

Mantının Pişirilmesi – A manti megfőzése

Geniş bir tencerede 5 litre kadar su kaynatın.
Egy széles lábasban forraljon fel 5 liter vizet.

Kaynayan suyun içine 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ekleyin ve biraz tuz atın.
A felforrt vízhez adjon 2-3 ek. növényi olajat és kevés sót.

Hazırladığınız mantıları bu suyun içinde yaklaşık 15 dakika mantı hamuru dağıtılmayacak yada diri kalmayacak derece pişirin.
Az elkészített mantikat ebbe a vízbe kb. 15 percig főzze úgy, hogy a manti tésztája ne essen szét illetve addig, amíg kellőképpen megfő.

Sos Malzemeleri – A mártás hozzávalói

1 kilo yoğurt
1 kg. joghurt

4-5 diş sarımsak (azaltılabilir)
4-5 gerezd fokhagyma (növelhető)

3 yemek kaşığı margarin
3 ek. margarin

1 çay bardağı sıvıyağ
1 teáspohár növényi olaj

Kırmızı biber
Pirospaprika

isteğe göre nane
ízlés szerint menta

Sos Hazırlanması – A szósz elkészítése

Öncelikle sarımsakları havanelinde dövün ve yoğurda karıştırın.
Először törje össze a fokhagymákat mozsárban és keverje bele a joghurtba.

Teflon bir tava yada soslukta margarin ve sıvıyağı karıştırın.
Egy teflon serpenyőben vagy szószos edényben keverje össze a margarint és a növényi olajat.

Kısık ateşte tamamen eriyince içine biberi ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurarak ocaktan alın.
Amikor alacsony lángon teljesen felolvadt adja hozzá a pirospaprikát és addig kevergesse, míg illata nem lesz, majd vegye le a tűzről.

Servis yapmak için mantıları süzün ve servis tabağına alın.
A tálaláshoz a mantikat szűrje le és tegye tálalótányérra.

Üzerine istediğiniz miktarda sarımsaklı yoğurt ekleyin ve son olarak yağlı sostan dökerek servis yapın.
A tetejére tegyen egy adagot az elkészített fokhagymás joghurtból és végül az olajos szósszal meglocsolva tálalja.

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*