Imám elájult - alaprecept

Az "imam bağıldı" (az imám elájult) elnevezésű étel vagyis a töltött padlizsán egy abszolút alapmű és számos verzióban elkészíthető. Ennek megfelelően lehet hússal is, hús nélkül is, sajttal, pluszban hozzáadott zöldségekkel, fűszerekkel is gazdagítani az ízét, fantáziánk és ízlésünk szerint. 

A legutóbbi posztomban meséltem, hogy szereztem egy szuper receptes könyvet Isztambulban a közelmúltban, melyben ez is a recept is benne volt. Ezt most szándékosan nem turbóztam fel egyéb összetevőkkel, kíváncsi voltam, hogy mi fog kikerekedni az alapreceptből. Nos, ez egy nagyon könnyű, zöldséges étel, melyben remekül érvényesül a fokhagyma. Ugyanakkor egyszerű és egészséges, valamint jól passzol testesebb levesekhez vagy brutális desszertekhez, már amennyiben nem szeretnénk végül halálra enni magunkat. De ahogy fent is említettem, tipikusan olyan étel, mellyel szabadon garázdálkodhatunk, kísérletezgethetünk, így mindenfélét beledobálhatunk, amit éppen találunk otthon, elrontani szinte lehetetlen. 

A recept nem részletezi, de a padlizsánok belsejét kaparjuk ki és a megpirított, sózott hagymákkal, valamint fokhagymákkal együtt töltsük vissza a héjukba, sózzuk még, ha szükséges, tetejüket pedig dobjuk fel egy kis friss petrezselyemmel. Sütőben sütöttem meg őket, megpirulásukig, maximális hőfokon. Ugyanezen a módon az étel tökkel is elkészíthető.

Próbáljátok ki, jó étvágyat kívánok hozzá!

toltott_padlizsan_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt 

Malzemeler - Hozzávalók

6 padlıcan
6 padlizsán

5 soğan 
5 vöröshagyma

6 sarımsak
6 fokhagyma

1 su bardağı zeytinyağı ya da 125 gr tereyağı
1 vizespohár olívaolaj vagy 125 gr vaj

2 su bardağı su
2 vizespohár víz

1 çay kaşığı tuz
1 teáskanál só

Hazırlanışı - Elkészítése

Patlıcanları uzunlamasına saplarından ayırmadan ikiye bölün ve üstüne tuz serpip 5-10 dakika bekletin.
A padlizsánokat a tetejük leválasztása nélkül vágja hosszában két részre és hintse meg a tetejüket sóval, majd 5-10 percig pihentesse.

Bu arada soğanları yağda iyice kavurun.
Eközben a hagymákat alaposan pirítsa meg olajban. 

Yarısını bir tencereye alıp üstüne patlıcanları yerleştirip, kalan soğanları da üstüne koyun.
Tegye a (hagymàk) felét lábasba és helyezze a tetejükre a padlizsánokat, majd a megmaradt hagymákat tegye a tetejére. 

İçine sarımsakları ve suyu ekleyip, ateşe koyun ve patlıcanlar yumuşayana kadar pişirip, arzunuza göre sıcak veya soğuk olarak servise sunun.
A belsejébe tegye a fokhagymákat és adjon hozzá vizet, majd tegye fel a tűzre és addig süsse, míg a padlizsánok meg nem pirulnak. Kívánsága szerint melegen vagy hidegen tálalja.

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*