Spenótos gözleme

Nemrégiben szavazásra bocsátottam néhány ételt és azt kértem, az Olvasók döntsék el, melyiket készítsem el először. Egyértelmű fölénnyel nyert a spenótos gözleme, ezért hoztam el ezt a mai recept gyanánt. Az étel népszerűsége nem véletlen, hiszen aki egy kicsit is érdeklődik a török gasztronómia iránt, az szinte biztosan hallott már róla vagy kóstolta is akár. Törökországban sok helyen találkozhatunk kifejezetten erre az ételre specializálódott árusokkal, ahol különböző ízekből választhatunk és természetesen frissen kapjuk a gözlemét. A tölteléket tekintve számos változatban létezik, de kis fantáziával ízlésünk szerint is szabadon variálható. Sok hozzáfűznivalóm ezúttal nincs a recepthez, talán csak annyi, hogy a tészta gyúrásánál a szükséges mértékig adagold óvatosan a vizet, valamint figyelj az alapos lisztezésre is, mikor a tésztát nyújtod (elég ragadós), hogy ne szakadjon el. Minél több sajtot teszel bele, annál jobb, én jelen esetben trappista sajtot használtam. Frissen, ropogósan, melegen az igazi!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

spenotos_gozleme_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók - Malzemeler

A tésztához - Hamur için

500 gr liszt
500 gr un

1 tojás
1 yumurta

Elegendő víz
Yeteri kadar su 


Tuz

A belsejéhez - İç harcı için

250 gr spenót
250 gr ıspanak

3-4 újhagyma
3~4 taze soğan

Fél csokor petrezselyem
Yarım demet maydanoz 

4-5 szál friss menta
4~5 dal taze nane

4-5 szál friss kakukkfű
4~5 dal taze kekik

1 vizespohár sajt
1 su bardağı peynir


Tuz

Feketebors
Karabiber 

A tetejéhez - Üzeri için

50 gr vaj
50 gr tereyağı

Elkészítése - Hazırlanışı 

A tésztához szükséges hozzávalókat egy mély tálban dolgozza össze.
Hamur için gerekli malzemeleri çukur bir kapta yoğurun.

Adjon hozzá vizet, míg homogén tésztát nem kap.
Ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar su ilave edin.

Nedves ruhával letakarva legkevesebb 45 percen át pihentesse.
Üzerini nemli bir bez ile örterek en az 45 dakika dinlendirin.

Vágja fel a spenótot. Üzerine tuz serperek biraz ovun.
Ispanağı doğrayın. A tetejét szórja meg sóval és kissé dörzsölje bele.

Szűrje le a levét.
Suyunu süzün.

A petrezselymet, újhagymát, kakukkfüvet és a mentát apróra vágva adja a spenóthoz és keverje össze. 
Maydanozu, taze soğanı, kekiği ve naneyi ince doğrayarak ıspanağa ilave edip harmanlayın.

Adja hozzá sót, feketeborsot és a sajtot.
Tuz, karabiber ve peyniri ilave edin.

A tésztából tépjen diótól kicsit nagyobb darabokat.
Hamurdan cevizden biraz büyük bezeler koparın.

A tésztadarabok tetejét liszttel megszórva nyújtsa 25-30 cm nagyságúra.
Bezelerin üzerine un serperek 25-30 cm büyüklüğünde açın.

A tészta felén oszlassa el az elkészített keveréket.
Hamurun yarısına hazırladığınız harçtan paylaştırın.

Zárja le a másik oldalával.
Diğer kenarı üzerine kapatın.

Teflonserpenyőben vagy vaslapon süsse meg.
Yapışmaz yüzeyli tavada veya sacta pişirin.                 

A tetejét vajjal meglocsolva tálalja.
Üzerine tereyağı sürerek servis yapın. 

A fűszeres, spenótos és sajtos gözleme immár kész.
Otlu, ıspanaklı ve peynirli gözleme artık hazır.

Jó étvágyat! 
Afiyet olsun.

 

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*