Húsos csicseriborsó tahinis-diómártásos karfiollal

A húsos csicseriborsót én kivételesen most nem bárányhúsból készítettem el (bár az az igazán autentikus), hanem csirkéből. Így is nagyon jó lett, érdemes megpróbálni, ha éppen nem tudunk vagy nincs kedvünk/lehetőségünk bárányhúst beszerezni. Ha csirkével készítjük az ételt, nincs szükség a receptben írt mennyiségű vízre, nekem kb. a fele elégnek bizonyult. A konzerv csicseriborsó a világ legjobb találmánya, nagyon ajánlom, mert nem kell szenvedni az áztatással, főzéssel: azonnal konyhakész állapotú (török élelmiszerboltban olcsón beszerezhető). A mártásnál a tahinivel, mint mindig, erőteljes íze miatt most is óvatosan bánjunk. A húsos főétel ízlés szerint más körettel - például burgonyapürével is - helyettesíthető. Az eredmény egy színes ízkavalkád lesz, mely remek alternatíva egy tartalmas ebédhez.

Jó étvágyat!

husos_csicseriborso_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Húsos csicseriborsó - Etli nohut

Hozzávalók - Malzemeler:

1 konzerv csicseriborsó vagy 3 vizespohár párolt csicseriborsó
1 koserve nohut yada 3 su bardağı haşlanmış nohut

250 gr. kockára vágott bárányhús
250 gr. kuşbaşı koyun eti

2 ek. olívaolaj
2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 nagy fej vöröshagyma
1 büyük boy kuru soğan

1 db közepes méretű paradicsom
1 adet orta boy domates

1 ek. paradicsomszósz
1 yemek kaşığı domates salçası

elegendő só
yeterince tuz

6 vizespohár melegvíz
6 su bardağı sıcak su

Elkészítése - Yapılışı:

A hagymát és a paradicsomot vágja finomra, a kockára vágott húst megmosva hagyja lecsöpögni.
Soğanı ve domatesi yemeklik doğrayın, kuşbaşı eti yıkayarak süzülmeye bırakın.

Tegyen egy lábasba olívaolajat, a hagymákat és nagyon kevés sót hozzáadva pirítsa üvegesre.
Tencereye sıvıyağı koyun, soğanları çok az tuz ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.

Először a paradicsom, aztán a paradicsomszósz hozzáadásával további két percig pirítsa, végül az összes húst is adja hozzá és a főzze a levét, majd újrapirulásig folytassa a főzést.
Önce domatesi sonrada salçayı ekleyerek 2 dakika daha kavurun, en son etin tamamını ekleyin ve et suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurmaya devam edin.

Csicseriborsók és melegvíz hozzáadásával alacsony lángon addig folytassa a főzést, míg a hús alaposan meg nem puhul. 5 perccel azelőtt, hogy levenné a tűzről, adjon hozzá sót.
Nohutları ve sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte etler iyice yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan almadan 5 dk. önce tuzunu ekleyin.

Tahinis-diómártásos karfiol - Tahin ve Ceviz Soslu Karnabahar

Hozzávalók - Malzemeler:

1 kis karfiol (500 gr)
1 küçük karnabahar (500 gr)

A főzéshez 1,5 liter víz
Haşlamak için 1,5 litre su

1 teáskanál só
1 çay kaşığı tuz

2 kanál olívaolaj
2 kaşığı zeytinyağı

A mártáshoz - Sosu için:

2 teáspohár joghurt
2 çay bardağı yoğurt

fél teáspohár tahini
yarım çay bardağı tahin

1 gerezd fokhagyma
1 diş sarımsak

2 teáspohár dióbél
2 çay bardağı ceviz içi

fél teáspohár olívaolaj
yarım çay bardağı zeytinyağı


tuz

Elkészítése - Yapılışı:

A karfiolt szedje rózsáira és mossa meg. Forrásban lévő sós vízben 10-12 percig főzze, majd szűrje le. Karnabaharı çiçeklerine ayırıp yıkayın. Kaynatıp tuz eklediğiniz suda 10-12 dakika kadar haşlayın ve süzün.

A leszűrt karfiolokat tegye egy tálba és olívaolajjal, valamint ízlés szerint sóval keverje össze.
Süzdüğünüz karnabaharları bir kaseye alıp zeytinyağı ve damak tadınıza göre tuz ile karıştırın.

A tahinis-diós mártáshoz tegye a turmixgépbe az olívaolajat, tahinit, dióbelet és a joghurtot. Adjon hozzá sót és fokhagymát. A szószt alaposan keverje össze és a diók felaprításáig turmixolja.
Tahinli ve cevizli sos için blendera zeytinyağı, tahin, ceviz içi ve yoğurdu koyun. Üzerine tuz ve sarımsağı ekleyin. Sos tamamen karışıp cevizler parçalanıncaya kadar blenderı çalıştırın.

A karfioljait tegye tálalótányérra, a tetejét locsolja meg a mártással.
Karnabaharlarınızı servis tabağına alın, üzerine sos gezdirerek servis yapın.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*