Karamellhab

Ma egy habkönnyű édességet hoztam Nektek: a karamellhabot. A recepten nem változtattam, a leírás szerint készítettem el. Ha nincsen zabkekszetek, bármilyen más, édes omlós keksz is megfelel a célra. Ne felejtsünk egy csipet sót tenni az ételbe! Ha frissen fogyasztjátok, a keksz ropogóssága jól kiegyensúlyozódik majd a karamellhab légies textúrájával. Ha később fogyasztanátok el, a keksz elázik a habban és elveszíti ropogósságát, azonban ez nem von le semmit az íze élvezeti értékéből, csak az állaga lesz másabb. Édes, könnyű és légies, próbáljátok ki bátran!

Jó étvágyat!

karamel_mus_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók - Malzemeleri

40 gr. vaj
40 gr. tereyağı

150 ml tejszín
150 ml. krema

50 gr porcukor (3 kanál)
50 gr. Tozşeker (3 kaşık )

1 tojássárgája
1 yumurta sarısı

1 csomag zabkeksz
1 paket yulaflı bisküvi

Tegye lábasba a porcukrot és kevergetés nélkül hagyja közepes lángon felolvadni és megbarnulni.
Tozşekeri tavaya koyun ve hiç karıştırmadan orta ateşte eriyip kahverengi olana kadar bırakın.

Ezzel egy időben a tejszínből forraljon fel 50 ml-nyit egy szószos lábasban.
Aynı zamanda kremanın 50 mililitresini sos tenceresinde kaynatın.

Amikor a karamell elérte a kívánt állagot, a meleg tejszínt lassanként öntse a lábasba. Keverjen egyet rajta és vegye le a tűzről.
Karamel istediğiniz kıvama gelince sıcak kremayı yavaşça tavaya dökün. Karıştırarak birbirine yedirin ve ocaktan alın.

Adja hozzá a kis darabokra vágott vajat és tegye félre pihentetni, hogy alaposan kihűljön.
Küçük küçük kestiğiniz tereyağını ekleyin ve iyice soğuması için kenarda bekletin.

Verje fel a megmaradt tejszínt.
Kalan kremayı kabarana kadar çırpın.

Amikor a karamell kihűlt szedjen le belőle két-három kanállal. A visszamaradt karamellhez adjon egy tojássárgáját és keverje össze. Majd az összes karamelles keveréket lassanként keverje a felvert tejszínhez.
Karamel soğuyunca 2-3 yemek kaşığını ayırın. Geri kalanına yumurta sarısını ekleyip karıştırın. Sonra tüm karamelli karışımı yavaş yavaş çırptığınız kremayla karıştırın.

Üvegedénybe (fagyiskehelybe vagy pohárba) először kevés morzsolt kekszet, majd a tetejére a félretett karamellt, végül karamellhabot tegyen.
Cam kaplarınıza önce biraz ufalanmış bisküvi koyup, üzerine ayırdığınız karamelden dökün ve karamel musu paylaştırın.

Amikor jól kihűlt, akkor tálalja.
İyice soğuyunca servis edin.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*