Pudingos kadayif

Sajnos az elmúlt időszak szomorú eseményei sokunkat óvatosságra inthetnek a törökországi látogatások kapcsán, azonban ha mégis szeretnénk egy kis török életérzést csempészni az életünkbe, a következő recepttel bátran megtehetjük; pikk-pakk egy török édességboltban érezhetjük majd magunkat tőle.

A témát tekintve - az előző recepthez hasonlóan - továbbra is maradunk a kadayif tésztánál, ami egy közel-keleti tésztaféleség, török élelmiszerboltban beszerezhető. Ha nincs lehetőségünk beszerezni, cérnametélttel helyettesíthetjük (a kadayif nem azonos a cérnametélttel, de pótlásként megteszi). Én friss kadayif tésztát használtam, ezért a receptben leírt módon készítettem elő azt. Az eredeti recept érdekes módon nem írja, viszont nagyon fontos, hogy a pudingból ne felejtsük ki a vaníliát. Én egy vaníliarúd kikapart magjait használtam fel hozzá, illetve a puding főzésénél a rudat is a keverékben hagytam (melyet aztán eltávolítottam). A vizespohárral mért összetevők tekintetében 3 dl-es poharat használtam. A pudinghoz felhasznált cukor természetesen ízlésünk szerint adagolható, nyugodtan csökkentse aki soknak érzi. Újfent felhívnám a figyelmeteket a szuper pudingfőzési technikára, mellyel garantáltan nem fogjuk leégetni azt. Az összetevőket egy üvegedényben összekeverve tegyük mikróba 5 percre, majd keverjük meg, megint tegyük be 5 percre és így tovább. Ezt addig folytassuk, amíg a puding el nem éri a kívánt állagot. Garantáltan leégés nélkül. Igazi törökös süti, ami egyszerre ropogós és puha, jó szívvel ajánlom kipróbálásra!

Jó étvágyat!

kadayifos_puding_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók - Malzemeler:

  • 2 vizespohár készre pirított kadayif tészta
    2 su bardağı hazır kavrulmuş kadayıf
  • Fél vizespohár aprítógépben felaprított dió
    Yarım su bardağı rondoda çekilmiş ceviz
  • 4 ek. pisztáciaszelet
    4 yemek kaşığı file Antep fıstığı
  • 2 ek. porcukor
    2 yemek kaşığı toz şeker
  • Ha friss kadayif tésztát használna, meg kell pirítania 2 ek. vajban
    Taze kadayıf kullanıp kendini kavuracaksanız 2 yemek kaşığı tereyağı

A pudinghoz - Muhallebisi için:

  • 4 vizespohár tej
    4 su bardağı süt
  • 2,5 vizespohár porcukor (akik nem szeretik nagyon édesen, azoknak fél teáspohárral csökkenthető)
    2,5 su bardağı toz şeker (çok tatlı sevmeyenler yarım çay bardağı azaltabilir)
  • Fél vizespohár liszt
    Yarım çay bardağı un
  • Fél teáspohár keményítő
    Yarım çay bardağı nişasta
  • 2 ek. vaj
    2 yemek kaşığı tereyağı

Elkészítése - Yapılışı:

Ha friss kadayif tésztát fog használni egy kés segítségével aprítsa fel.
Taze kadayıf kullanacaksanız bir bıçak yardımıyla doğrayın.

A vajat tegye egy teflon lábasba és olvassza fel.
Tereyağını teflon bir tencereye alın ve eritin.

Kadayif tészta és cukor hozzáadásával pirítsa meg.
Üzerine kadayıfı ve şekeri ilave ederek kavurun.

Amikor elérte a kívánt színtónust, vegye le a tűzről és diót valamint pisztáciát hozzáadva keverje össze és tegye félre kihűlni.
Rengi istediğiniz tona gelince ocaktan alın, cevizi ve Antep fıstığını ekleyip karıştırarak soğumaya bırakın.

A pudinghoz a vajat és a lisztet egy közepes méretű lábasba téve pirítsa meg.
Muhallebi için tereyağı ve unu orta boy bir tencereye alarak kavurun.

Amikor enyhén színt kap és illata lesz, lassanként adja hozzá a tejet és folytassa a keverést. (Ezen a ponton, ha csomók képződnének, nincs gond, mivel össze fogja turmixolni.)
Rengi hafifçe dönüp kokusu çıkan unun üzerine azar azar sütü ilave edin ve çırpmaya devam edin. (Bu noktada topaklanma olursa sorun yok blenderdan geçireceğiz.)

A 3 vizespohár tejet és a cukrot tegye lábasba.
3 su bardağı sütü ve şekeri tencereye ilave edin.

Fél vizespohár keményítőt egy vizespohárnyi tejjel keverjen össze és öntse a lábasba.
Yarım çay bardağı nişastayı 1 su bardağı sütle çırpın ve tencereye ekleyin.

A pudingot közepes lángon forralva turmixolja csomómentes állagúra.
Muhellebiyi orta ateşte kaynatırken blenderdan geçirin ve pürüzsüz hale getirin.

A besűrűsödött pudingot vegye le a tűzről.
Koyu bir kıvam alan muhallebiyi ocaktan alın.

A kadayif tészta felét oszlassa el egy téglalap alakú jénai edényben.
Tel kadayıfın yarısını dikdörtgen borcama yayın.

Öntse a tetejére az összes pudingot és oszlassa el rajta.
Üzerine muhallebinin tamamını dökün ve yayın.

Végül a megmaradt kadayif tésztával teljesen zárja le a puding tetejét.
Son olarak kalan kadayıfı muhallebinin üzerini tamamen kapatacak şekilde serpin.

A desszertet a szobahőmérséklet elérésekor tegye hűtőszekrénybe.
Tatlı oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın.

3-4 óra pihentetést követően felszeletelve tálalja.
3-4 saat kadar dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.