Házi készítésű eper puding

És akkor jöjjön a kegyelemdöfés a mai napra: laza levezetőnek egy kis házi készítésű eper puding. Amennyiben nem szeretnénk, hogy lelkiismeretfurdalásunk legyen miatta, a cukor teljes egészében eritritollal is helyettesíthető. Ez esetben nem írnék konkrét mennyiséget, kóstolgatva kell megítélni mikor éri el a kellő édességet. A recept nem írja, de én tettem bele egy kevés vaníliát is, úgy voltam vele, hogy abból baj nem lehet. Továbbá férjuram szuper pudingfőzési technikáját alkalmaztam: miután a szükséges hozzávalókat mind összekevertem, be az egészet a mikróba 2 percre, majd kivesz, megkever és megint 2 perc, kivesz, megkever...mindezt addig, amíg el nem érni a puding állagot. Szerintem remek módszer, nem kell ott állni felette és folyamatosan kevergetni, ráadásul így biztosan nem égetjük le. Aki nem annyira szereti az epret, annak természetesen bármilyen más gyümölccsel is készíthető.

Jó étvágyat!

hazi_keszitesu_eper_puding.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Malzemeler
Hozzávalók

2 adet yumurta sarısı
2 db tojássárgája

4 su bardağı süt
4 vizespohár tej

4 yemek kaşığı buğday nişastası
4 ek. búzakeményítő

180 gr toz şeker (1 su bardağından 1 parmak az)
180 gr.porcukor (1 vizespohárnál egy ujjnyival kevesebb)

150 gr çilek püresi (1 su bardağından 1 parmak az)
150 gr. eperpüré (1 vizespohárnál egy ujjnyival kevesebb)

Üstü için
A tetejéhez

100 gr dilimlenmiş çilek
100 gr felszeletelt eper

3 yemek kaşığı toz şeker
3 ek. porcukor

2 yaprak jelatin (6 gr)
2 levél zselatin (6gr)

Yapılışı
Elkészítése

Tencereye yumurta sarıları, nişasta, toz şeker ve 1 su bardağı sütü alın. Nişasta tamamen eriyinceye kadar çırpın.
Tegye egy lábasba a tojássárgákat, a keményítőt, porcukrot és 1 vizespohárnyi tejet. Olvassza fel teljesen a keményítőt.

Çilek püresi ve kalan 3 su bardağı sütü ekleyerek orta ateşte karıştırarak pişirin.
Az eperpüré és a megmaradt 3 vizespohárnyi tej hozzáadásával közepes lángon, kevergetve főzze.

Muhallebi kıvamına gelen pudingi ocaktan alın ve kaselere paylaştırın.
Vegye le a tűzről mikor elérte a puding állagot és töltse tálakba.

Üstü için dilimlediğiniz çilekleri küçük bir sos tenceresine alın. Üstüne şeker ve suyu ilave ederek rengini vericeye kadar kısık ateşte pişirin. Rengini verdikten sonra ocaktan alın.
A tetejéhez felszeletelt epreket tegye egy kis szószos lábasba. Cukor és víz hozzáadásával alacsony lángon addig főzze, míg színt nem kap. Miután színt kapott, vegye le a tűzről.

Başka bir kap içinde yaprak jelatini az miktar soğuk su ile yumuşatın. Ocaktan aldığınız ılık çilek sosuna ekleyerek tamamen eriyinceye kadar karıştırın.
Egy másik edényben a lapzselatint kevés vízzel puhítsa fel. Keverje a tűzről levett langyos eperszószhoz és teljesen olvassza fel.

Soğuyan pudinglerin üzerine eşit miktarda paylaştırın ve pudingleri 1 saat kadar buzdolabında dinlendirerek servis yapın.
Ossza szét egyenlő részre a kihűlt pudingok tetejére és pihentesse azokat egy órán át hűtőszekrényben, majd tálalja.

Afiyet olsun!
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*