Szultán a konyhádban - Utolsó kommentek
blfr8@https://blog.hu
©2024 blog.hu
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/10/23/padlizsanos-paradicsomos_kremleves/full_commentlist/1#c42174689
Válasz erre: Padlizsános-paradicsomos krémleves
2023-08-17T06:25:31+02:00
2023-08-17T06:25:31+02:00
Incii88
http://blog.hu/user/1635425
elkészítettem, nagyon finom lett !
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2017/10/12/serpenyos_pizza_222/full_commentlist/1#c33957038
Válasz erre: Serpenyős pizza
2017-10-16T17:25:48+02:00
2017-10-16T17:25:48+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2017/10/12/serpenyos_pizza_222?full_commentlist=1#c33940489" class="reply_nick_543890" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 33940489 );">@Zsuma89</a>: Szia! :) A kávéscsésze esetében én 2 dl-es, vizespohár esetében pedig 3 dl-es poharat használtam. A török receptekben nagyon gyakran használnak poharat a kiméréshez és nem az általunk megszokott módon, pontos mértékegységekben adják meg a mennyiségeket. A lényeg, hogy egyféle kávés és vizespoharat használj és úgy nem fognak felborulni az arányok.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2017/10/12/serpenyos_pizza_222/full_commentlist/1#c33940489
Válasz erre: Serpenyős pizza
2017-10-16T17:21:38+02:00
2017-10-16T17:21:38+02:00
Zsuma89
http://blog.hu/user/543890
Kedves Tímea! Mekkora űrtartalommal kell számolni a "kávéscsésze" és a "vizespohár" esetén? Elég nagy a szórás a forgalomban kapható poharak méretét illetően, de előfordulhat, hogy ezek a mértékegységek csak nekem nem evidensek. :-) Köszönöm!!
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2017/02/05/toltott_gomba_453/full_commentlist/1#c32318012
Válasz erre: Töltött gomba
2017-02-07T12:13:04+01:00
2017-02-07T12:13:04+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2017/02/05/toltott_gomba_453?full_commentlist=1#c32316092" class="reply_nick_437508" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 32316092 );">@Vén motoros</a>: Az elnevezés a grillezni való, ill. arra leginkább alkalmas gombafajtákra utal. Gomba grillezéséhez, illetve megtöltéséhez érdemes minél nagyobb méretű gombákat választani, javaslom például a portobello gombát, ami egy méretes csiperkegomba fajta. Ha ezt nem tudod beszerezni, akkor a hagyományos - kisméretű - csiperkegombából is elkészíthető a recept, csak így - annak kisebb mérete miatt - valamivel pepecselősebb lesz a művelet.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2017/02/05/toltott_gomba_453/full_commentlist/1#c32316092
Válasz erre: Töltött gomba
2017-02-07T12:01:27+01:00
2017-02-07T12:01:27+01:00
Vén motoros
http://blog.hu/user/437508
Mi az a "grillgomba"? Életemben nem hallottam még ezt a szót, de leírva sem láttam.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/04/25/hurrem_szultana_pilafja/full_commentlist/1#c30932060
Válasz erre: Hürrem szultána piláfja
2016-08-05T13:50:12+02:00
2016-08-05T13:50:12+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/04/25/hurrem_szultana_pilafja?full_commentlist=1#c30883928" class="reply_nick_1154102" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 30883928 );">@Tercsi Franzerné</a>: Nagyon örülök neki, egészségetekre! :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/04/25/hurrem_szultana_pilafja/full_commentlist/1#c30883928
Válasz erre: Hürrem szultána piláfja
2016-08-05T13:49:23+02:00
2016-08-05T13:49:23+02:00
Tercsi Franzerné
http://blog.hu/user/1154102
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/04/25/hurrem_szultana_pilafja?full_commentlist=1#c30883578" class="reply_nick_981130" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 30883578 );">@Tímea Bokorovics</a>: Köszönöm, "szultáni" lett. Gyerekeimnek is nagyon ízlett.<br />
Ki fogom prómbálni a többi receptedet is szépen sorban.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/04/25/hurrem_szultana_pilafja/full_commentlist/1#c30883578
Válasz erre: Hürrem szultána piláfja
2016-07-28T17:05:45+02:00
2016-07-28T17:05:45+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/04/25/hurrem_szultana_pilafja?full_commentlist=1#c30883546" class="reply_nick_1154102" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 30883546 );">@Tercsi Franzerné</a>: Nagyon szívesen, remélem ízleni fog! :) <br />
Akkor javaslom a húslevessel felönteni, ha nem nagyon sóztad. Ha előzetesen már megsóztad, akkor inkább vizet használj, elkerülendő az elsózást. E célból én menet közben is szoktam kóstolgatni.<br />
Biztosan jó lesz!
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/04/25/hurrem_szultana_pilafja/full_commentlist/1#c30883546
Válasz erre: Hürrem szultána piláfja
2016-07-28T17:03:48+02:00
2016-07-28T17:03:48+02:00
Tercsi Franzerné
http://blog.hu/user/1154102
Imádom a török ételeket. Köszönöm a receptet. Éppen most fő.<br />
De van pár kérdésem. Süvegcukor nincs a hozzávalóknál felsorolva,jó a kristálycukor is?<br />
A 4 vizespohár húsleves későbbiekben nem szerepel,csak a rizs után 3 pohár langyos víz. Az lenne a húsleves???<br />
Válaszod előre is köszönöm. Remélem jól csináltam. :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/05/21/dios-granatalmas_petrezselyemsalata/full_commentlist/1#c30351860
Válasz erre: Diós-gránátalmás petrezselyemsaláta
2016-05-29T16:43:37+02:00
2016-05-29T16:43:37+02:00
GöTi
http://blog.hu/user/573636
Köszönöm a választ
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/05/21/dios-granatalmas_petrezselyemsalata/full_commentlist/1#c30350994
Válasz erre: Diós-gránátalmás petrezselyemsaláta
2016-05-23T12:15:12+02:00
2016-05-23T12:15:12+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/05/21/dios-granatalmas_petrezselyemsalata?full_commentlist=1#c30349912" class="reply_nick_573636" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 30349912 );">@GöTi</a>: Én vizespohár gyanánt 3 dl-es, teáspohárként pedig 2 dl-es poharat szoktam használni.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/05/21/dios-granatalmas_petrezselyemsalata/full_commentlist/1#c30349912
Válasz erre: Diós-gránátalmás petrezselyemsaláta
2016-05-23T12:13:09+02:00
2016-05-23T12:13:09+02:00
GöTi
http://blog.hu/user/573636
Kedves Tímea Bokorovics!<br />
<br />
Mekkora pohárból isszák felétek a vizet, meg a teát?
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/03/28/pudingos_kadayif/full_commentlist/1#c29879824
Válasz erre: Pudingos kadayif
2016-03-29T12:02:39+02:00
2016-03-29T12:02:39+02:00
Bokorovics Zsolt
http://blog.hu/user/981682
Imádom, ahogy a pirított tészta ropog a puha pudingon.....
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/02/28/tejszines_dioleves/full_commentlist/1#c29671488
Válasz erre: Tejszínes dióleves
2016-02-29T13:41:48+01:00
2016-02-29T13:41:48+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/02/28/tejszines_dioleves?full_commentlist=1#c29671072" class="reply_nick_225261" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 29671072 );">@Étteremkritikus</a>: Nekem sem, pont emiatt tetszett meg! Szerintem nagyon érdekes elgondolás, úgyhogy én is úgy voltam vele, hogy ki kell próbálni. Tartalmas és újszerű ízű krémleves lett belőle, nekem nagyon ízlett, biztos, hogy máskor is meg fogom csinálni. Szeretem kipróbálni a furának hangzó ételeket, tök jó dolgok szoktak kisülni belőle :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/02/28/tejszines_dioleves/full_commentlist/1#c29671072
Válasz erre: Tejszínes dióleves
2016-02-29T13:38:21+01:00
2016-02-29T13:38:21+01:00
Étteremkritikus
http://blog.hu/user/225261
Nekem még nem jutott eszembe dióból levest főzni, de egyszer ki kell próbálni :) A pirított diós díszítés legalább ismerős.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29474106
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-03T08:41:28+01:00
2016-02-03T08:41:28+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258?full_commentlist=1#c29473050" class="reply_nick_99727" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 29473050 );">@Thule</a>: Nincs olyan, hogy amatőr kérdés. :)<br />
A törökök nem sokat szórakoznak a pontos mennyiség meghatározásokkal, a legtöbb receptjük ilyen, hogy pohárral mérve vannak megadva a mennyiségek. Én 3 dl-es poharat használtam. Arra kell csak figyelni, hogy mindig egyfajta poharat használj egy recepten belül az egyes összetevők kiméréséhez, így nem fognak az arányok felborulni.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29473050
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-03T08:38:30+01:00
2016-02-03T08:38:30+01:00
Thule
http://blog.hu/user/99727
Sziasztok, bocsánat az amatőr kérdésért, ezt a sült tejberizst muszáj megcsinálnom de még sosem csináltam semmi ilyesmit. Mit jelent a 'vizespohár'? 1dl, 2dl? Ez a része a dolgoknak nem világos, sajnos :P Köszönöm!
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29466800
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-02T08:23:44+01:00
2016-02-02T08:23:44+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258?full_commentlist=1#c29463770" class="reply_nick_73895" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 29463770 );">@Mitzi von Küche</a>: Persze, lehet liszttel is. Kell sűríteni.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29463770
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-02T08:22:44+01:00
2016-02-02T08:22:44+01:00
Mitzi von Küche
http://blog.hu/user/73895
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258?full_commentlist=1#c29449486" class="reply_nick_981130" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 29449486 );">@Tímea Bokorovics</a>: Akkor inkább liszttel sűríteném, ha szükséges a sűrítés.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29449504
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-01T13:28:57+01:00
2016-02-01T13:28:57+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258?full_commentlist=1#c29446266" class="reply_nick_123963" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 29446266 );">@funfun</a>: Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, nagyon kedves Tőled! Igyekszem megfelelni az elvárásoknak :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29446266
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-01T13:27:10+01:00
2016-02-01T13:27:10+01:00
funfun
http://blog.hu/user/123963
Nem láttam még a posztjaidat, de üdítő a sok hülyeség mellett. Önfényezés nélkül, érdektelen ömlengés nélkül, mégsem csak úgy odacsapva a recept. <br />
Maga a receptleírás, világos, érthető.<br />
Szóval nagy gratulációm.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29449486
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-01T13:26:43+01:00
2016-02-01T13:26:43+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258?full_commentlist=1#c29447674" class="reply_nick_73895" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 29447674 );">@Mitzi von Küche</a>: Vaníliás pudinggal megpróbálhatod helyettesíteni.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29447674
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-01T13:25:45+01:00
2016-02-01T13:25:45+01:00
Mitzi von Küche
http://blog.hu/user/73895
A keményítőt nem lehetne kiküszöbölni?
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29449452
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-01T13:24:36+01:00
2016-02-01T13:24:36+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258?full_commentlist=1#c29448742" class="reply_nick_445985" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 29448742 );">@patakidora</a>: Nagyon szívesen, remélem sikert arat majd. :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29448742
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-01T13:24:01+01:00
2016-02-01T13:24:01+01:00
patakidora
http://blog.hu/user/445985
Köszönöm a receptet, kisfiam kedvence, ki fogom próbálni.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29449440
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-01T13:23:36+01:00
2016-02-01T13:23:36+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258?full_commentlist=1#c29446034" class="reply_nick_2246" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 29446034 );">@Gukker</a>: Kellemesen édes lesz egy pohár cukortól, számomra nem túl édes, de persze ez egyéni ízlés dolga. Természetesen nem tilos kevesebb cukrot használni. Ha soknak érzed, először tegyél bele csak egy fél pohárral és kóstolgatva még, ha szükségesnek. Légy figyelemmel arra viszont, hogy hidegen édesebb lesz (tehát ha melegen megkóstolva is elég édesnek érzed már, semmiképp ne tegyél bele több cukrot).
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/31/sutla_258/full_commentlist/1#c29446034
Válasz erre: Sütlaç
2016-02-01T13:19:51+01:00
2016-02-01T13:19:51+01:00
Gukker
http://blog.hu/user/2246
Egy egész pohár cukor, és azt írod, nem lesz agyonédesített???
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/01/kazandibi/full_commentlist/1#c28932954
Válasz erre: Kazandibi
2016-01-03T20:09:36+01:00
2016-01-03T20:09:36+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/01/kazandibi?full_commentlist=1#c28920788" class="reply_nick_303843" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 28920788 );">@csizkek</a>: Az olasz fagyi valóban más, mint a dondurma, így az előbbivel tálalva nyilván kissé másabb és valóban, így az autentikus verziótól eltérőbb lesz. Én személy szerint mindkét fajta fagyit szeretem, a kazandibit mindkét fajtával ki is próbáltam és nekem bejött mindkét verzióban.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/01/kazandibi/full_commentlist/1#c28932858
Válasz erre: Kazandibi
2016-01-03T19:58:48+01:00
2016-01-03T19:58:48+01:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/01/kazandibi?full_commentlist=1#c28920762" class="reply_nick_303843" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 28920762 );">@csizkek</a>: Igen, ez a fajta verzió karamellizált módon kerül elkészítésre. Természetesen többféle elkészítési módja is létezik, ahány ház, annyi szokás, főképp az idők során nyilván alakulhatott is kissé. Egy 1864-es oszmáni receptgyűjtemény például nem külön fajtákként említi a kazandibit és tavuk gögsüt, hanem kazan dibi (tavuk gögsü) - ként beszél az egy fajta desszertről. Ez például csirkehúsos verzió, ami mandulaolajjal, rózsavízzel, rizsliszttel készül és fahéjjal szórják meg. Tejszínt egyáltalán nem tartalmaz, sem vajat vagy margarint. A megosztott recept egy lehetőség az elkészítésre, természetesen ettől el lehet térni. Én az elkészítéséhez házilag készített vaníliakivonatot és vaníliarudat valamint a kikapart magokat is felhasználtam, margarint is csak minimálisat (azzal kentem ki a formát, ami pedig a kezemben maradt néhány gramm, beledobtam a pudingba). Én egyébként a magam részéről kifejezetten nem szeretem a margarint, általában mindig vajat használok, de most maradtam az eredeti leírásnál, mert érdekelt, hogy milyen ez a lehetőség. Mivel a felhasznált margarin mennyisége egészen minimális volt, semmiféle hátrányát nem éreztem ennek a lépésnek, de nyilván nyugodtan vajra is cserélhető ízlés szerint. <br />
<br />
Teljesen egyetértek Veled egyébként, hogy az alapanyagok nagyon fontosak, nyilvánvaló, hogy minél frissebbek és minőségibbek, az étel annál finomabb lesz. Ez mint minden ételre, ez esetben is igaz, ezért erre mindenkit én is csak bátorítani tudok. De akiknek nincs lehetősége bármely okból prémium minőségű hozzávalók beszerzésére és "mezei" hozzávalókkal tud csak dolgozni, nekik is adjuk meg a lehetőséget, hogyha szeretné, ki tudja próbálni ezeket az ételeket (nem akarok belemenni a hazai helyzetekbe, nyilván Te is tisztában vagy vele, de sajnos én magam is rengeteg olyan embert ismerek, akiknek általánosságban véve egészen egyszerűen egyáltalán nincs lehetőségük ilyesmire... hozzáteszem, sajnos).<br />
<br />
Az utazást a jó kajáért is tökéletesen megértem, én is gyakran teszek így, nemcsak Törökországban, hanem itthon is. :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/01/kazandibi/full_commentlist/1#c28920788
Válasz erre: Kazandibi
2016-01-03T19:17:00+01:00
2016-01-03T19:17:00+01:00
csizkek
http://blog.hu/user/303843
Ami meg kimaradt, hogy torok fagyit, dondurmat nem nagyon lehet errefele kapni. Klasszikus olasz fagyinak semmi koze a torokos, gumifas dondurmahoz. Szoval igy egy kicsit mas lesz.<br />
Mondjuk en kifejezetten nem szerettem a dondurmat, inkabb az olaszos fagyi:) De ugye dondurmaval autentikus.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2016/01/01/kazandibi/full_commentlist/1#c28920762
Válasz erre: Kazandibi
2016-01-03T19:16:58+01:00
2016-01-03T19:16:58+01:00
csizkek
http://blog.hu/user/303843
A kazandibi inkabb arra utal, hogy "karamelizalt". A csirkehusos verzio a tavukgögsülü kazindibi ill. a sima rizsliszt karamelizalt puding verzio pedig a kazindibi. A csirkehusos puding, ami nem karamelizalt, az meg a tavukgögsü.<br />
A torok konyha meg extra mod erzekeny az alapanyagok minosegere es frissesegere. Egy igazan jo kazandibibe nem fog se margarin, se aromazott "vanilias cukor" kerulni. Vaj es min. vanilia kivonat.<br />
Nem kotekedes, csak az en tapasztalatom a torok konyhaval, hogy nem recept, hanem "alapanyag fetisiszta". Nem a recept a hangsulyozando, hanem az alapanyag minosege. Kazindibibe is fontos, hogy friss teljes tej keruljon, esetleg bizonyos resz tejszin. A rizsliszt minosege es rizs fajtaja se mindegy. Margarin meg teljesen felejtos. Egyebkent az ize meg se fogja kozeliteni egy Torokorszagi kaja minoseget.<br />
(A torokok is extra finnyasak erre. Volt ugy hogy a tarsasagban visszakuldtek a kenyeret mert az nem volt nekik eleg meleg. Vagy kepesek voltak(unk) melobol kaja idoben 1-2 orat utazni, csak mert a varos masik vegeben van a tutti kebapos es desszertet se lehet csak ugy akarhol enni.)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves/full_commentlist/1#c27621518
Válasz erre: Mentás burgonyaleves
2015-07-23T10:06:13+02:00
2015-07-23T10:06:13+02:00
Yoss
http://blog.hu/user/50784
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves?full_commentlist=1#c27610284" class="reply_nick_981130" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 27610284 );">@Tímea Bokorovics</a>: Oké, köszi, lehet hogy majd élek vele. Addig is eltettem az oldalt a könyvjelzőim közé :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves/full_commentlist/1#c27610284
Válasz erre: Mentás burgonyaleves
2015-07-21T22:34:54+02:00
2015-07-21T22:34:54+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves?full_commentlist=1#c27609954" class="reply_nick_50784" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 27609954 );">@Yoss</a>: Még annyi, hogy természetesen bármi kérdésed van, írd meg nyugodtan, igyekszem segíteni benne, erre való a fórum! Bátran! :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves/full_commentlist/1#c27610092
Válasz erre: Mentás burgonyaleves
2015-07-21T22:22:05+02:00
2015-07-21T22:22:05+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves?full_commentlist=1#c27609954" class="reply_nick_50784" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 27609954 );">@Yoss</a>: Nagyon szívesen! Ne aggódj, nem tudod elrontani. Ahogy Peetee-nek is írtam, ez nagyon jellemző a törökökre, hogy nem sokat lacafacáznak ilyen apróságokon, mint a pontos mértékegység :) De, a neki írt válaszomban találsz pontosítást a mennyiségek tekintetében. A vizespoharas mérés tekintetében annyi csak a lényeg, hogy mindig ugyanazt a poharat használd, így nem fognak az arányok felborulni. A fűszerezésnél - mivel ez mindenkinek egyéni ízlése kérdése - azt szoktam javasolni, hogy egyénileg tapasztaljuk ki. Ebben az esetben például, folyamatosan kóstolgatva, hogy elég sós-e ill. mentás-e. Először csak kicsit, ha pedig kevés volt, még mindig tudsz hozzátenni, apránként, míg eléred a kívánt fűszerezettséget. Csak bátorítani tudlak, meglásd, hamar belejössz!
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves/full_commentlist/1#c27609954
Válasz erre: Mentás burgonyaleves
2015-07-21T22:15:05+02:00
2015-07-21T22:15:05+02:00
Yoss
http://blog.hu/user/50784
Mindamellett, hogy köszönöm a receptet, de meg kell védjem Peetee kollégát annyiban, hogy én is kezdő - és lelkes - szakács vagyok és ilyenkor mindig zavarba jövök, hogy mégis mi az annyi.. Mivel nem túl sok a tapasztalatom, ilyen esetekben aggódom, hogy rosszul értelmezem és elrontom a dolgot. Ennyiből tényleg jobb lenne valami konkrétan értelmezhető mértékegység. Nyilván, ha már valaki gyakorlott és van "szeme" a dolgokhoz, annak ez kevésbé gond. Egyébként tényleg köszi, mert nagy rajongója vagyok a török konyhának :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves/full_commentlist/1#c27607848
Válasz erre: Mentás burgonyaleves
2015-07-21T18:30:42+02:00
2015-07-21T18:30:42+02:00
Xray
http://blog.hu/user/364876
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves?full_commentlist=1#c27607374" class="reply_nick_130472" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 27607374 );">@l3v1</a>: És a szakállas "konyhatündéreket" miért diszkrimináljuk itt kérem szépen? ;)<br />
<br />
EZ egy egyszerű recept. Akár kezdőknek is. Nem kell betojni, neki kell állni, csinálni. <br />
<br />
Ismertem már burgonya krém leves receptet, ami villámgyors, egyszerű de ugyanakkor jó is. Az expressz változatban burgonya por, minimális fokhagymás rántásra felöntve, közepes sűrűségre, leveskocka bele, só, fehér-bors, épp csak megbuggyantva, tálaláskor olívával bolondítva, a végén bőséges kísérő ízlés szerint: menta, petrezselyem, de akár tejszínnel is lehet mélyíteni, pirított zsemle kocka.<br />
Ez utóbbival vigyázni, mert kirántja az összes "folyadékot" a levesből ha korán bele van téve. <br />
Ez így kb. 5 perc az előkészítés belefér közben (petrezselyem aprítás, ha frissből van, fagyasztott aprítottnál még ez se kell, stb.)<br />
Még 1: ezzel a férfi is csodákra képes, ha épp éhezik a család és anya kidőlt. ;-)<br />
Rendes alapanyagokkal persze 1 kategória ugrás, ez alap...
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves/full_commentlist/1#c27607374
Válasz erre: Mentás burgonyaleves
2015-07-21T18:03:11+02:00
2015-07-21T18:03:11+02:00
l3v1
http://blog.hu/user/130472
re peetee: Az aranyok a fontosak. A fenti leirassal minden valamirevalo konyhatunder kepes fogyaszthatot produkalni. Amugy altalaban 1 pohar/bogre az 2-2.5dl szokott lenni. A burgyonyas fejtegetesedet inkabb hagyjuk :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves/full_commentlist/1#c27607696
Válasz erre: Mentás burgonyaleves
2015-07-21T18:02:04+02:00
2015-07-21T18:02:04+02:00
Xray
http://blog.hu/user/364876
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves?full_commentlist=1#c27607192" class="reply_nick_171475" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 27607192 );">@Peetee</a>: Ez pont az a recept, amit elszúrni sem igen lehet minimális főzési érzékkel. :)<br />
A pohár megadja az arányokat. Ezzel akár többszörözheted is az adagokat, értelem szerűen a többi összetevő hozzá igazításával.<br />
Lesz amilyen lesz. Max kiposztolod! :D
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves/full_commentlist/1#c27607392
Válasz erre: Mentás burgonyaleves
2015-07-21T17:12:59+02:00
2015-07-21T17:12:59+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves?full_commentlist=1#c27607192" class="reply_nick_171475" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 27607192 );">@Peetee</a>: Mivel én 3dl-es vizespoharakkal rendelkezem, így azt használtam a tej és a víz tekintetében is. Nekem is újkrumplim volt éppen, úgyhogy ebből három darabot használtam el a fenti mennyiségekhez. Most lemértem 3 db olyan méretűt, mint amit felhasználtam, ez így 225 gr krumplit jelent. Ahogy írtam, ezeket a mennyiségeket tartva két nagy adag jött ki nekem a levesből. Amennyiben több emberre kívánnád megfőzni, ezeket az arányokat tartva növelheted opcionálisan. Sajnálom, hogy használhatatlannak ítéled a receptet, én követtem a leírását és nekem sikerült, sem vízleves, sem krumplifőzelék nem lett belőle. Egyébként miközben főződ, nyilván látni fogod, hogy milyen lesz, így amennyiben mégis szükségét éreznéd, tehetsz bele több folyadékot esetleg, illetve a krumpli mennyiségét is tudod eszerint szabályozni ízlésednek megfelelően. A mértékegység meghatározásaként a "vizespohár és a nagy krumpli" elég jellemző a török gondolkodásmódra, nem igazán spilázzák túl a dolgokat. Viszonylag ritkán használnak pontosan meghatározott mennyiségeket, általában inkább így írnak róluk. Én ezeket mindig így alkalmazom, és nem szokott vele gond lenni, nem borulnak fel az arányok emiatt sosem. Természetesen, ha idegenkedsz emiatt a recepttől, ne főzd meg, és akkor nincs gond ;)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/20/mentas_burgonyaleves/full_commentlist/1#c27607192
Válasz erre: Mentás burgonyaleves
2015-07-21T16:58:13+02:00
2015-07-21T16:58:13+02:00
Peetee
http://blog.hu/user/171475
Imádni való mértékenység a "vizespohár". Én egy 4dl-est használok, és rendre ki is iszom. A feleségem egy éppen talán 2dl-est. Melyikőnk vizespoharára lesz szükséges a főzéshez? Esetleg éppen 3dl kell hozzá, és mindkettőnk poharával kipróbálva egyszer krumplifőzeléket, máskor vízlevest fogunk tudni készíteni??? Ugyanígy a "nagy krumpli". Ha az újborgonyából válogatunk, onnan egy naobb szem max. 25dkg. Ha lemegyek papához, ott nincs 30dkg alatti krumpliszem, a nagyobbak felülről verik a fél kilót. Itt akkor milyen vízmennyiséggel mennyi krumplit és hány emberre lehet megfőzni a fenti teljesen használhatatlan recept alapján?
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/16/tejkaramellas-bananos_fagyi/full_commentlist/1#c27580218
Válasz erre: Tejkaramellás-banános fagyi
2015-07-17T16:34:40+02:00
2015-07-17T16:34:40+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/16/tejkaramellas-bananos_fagyi?full_commentlist=1#c27578882" class="reply_nick_981682" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 27578882 );">@Bokorovics Zsolt</a>: Ez most kimaradt, de majd legközelebb. Egyébként igazad van.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/16/tejkaramellas-bananos_fagyi/full_commentlist/1#c27580204
Válasz erre: Tejkaramellás-banános fagyi
2015-07-17T16:32:48+02:00
2015-07-17T16:32:48+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/16/tejkaramellas-bananos_fagyi?full_commentlist=1#c27578876" class="reply_nick_981682" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 27578876 );">@Bokorovics Zsolt</a>: Igen, ezt én is így csináltam, csak nem említettem a leírásban. Ugyanígy a fahéj is mehet bele.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/16/tejkaramellas-bananos_fagyi/full_commentlist/1#c27578882
Válasz erre: Tejkaramellás-banános fagyi
2015-07-17T16:31:14+02:00
2015-07-17T16:31:14+02:00
Bokorovics Zsolt
http://blog.hu/user/981682
No meg egy pici sót....
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/07/16/tejkaramellas-bananos_fagyi/full_commentlist/1#c27578876
Válasz erre: Tejkaramellás-banános fagyi
2015-07-17T16:31:11+02:00
2015-07-17T16:31:11+02:00
Bokorovics Zsolt
http://blog.hu/user/981682
Én már a karamellába belefőzném a vaníliát, abból baj nem lehet :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/05/24/tejbegriz_ujraertelmezve/full_commentlist/1#c27418056
Válasz erre: Tejbegríz újraértelmezve
2015-06-26T06:40:57+02:00
2015-06-26T06:40:57+02:00
Jól néz ki .
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/06/19/petrezselymes-bazsalikomos_voroskaposzta_salata/full_commentlist/1#c27376246
Válasz erre: Petrezselymes-bazsalikomos vöröskáposzta saláta
2015-06-20T16:55:18+02:00
2015-06-20T16:55:18+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/06/19/petrezselymes-bazsalikomos_voroskaposzta_salata?full_commentlist=1#c27375938" class="reply_nick_711037" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 27375938 );">@...elmúlik...</a>: Nagyon szívesen! Remélem ízleni fog :)
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/06/19/petrezselymes-bazsalikomos_voroskaposzta_salata/full_commentlist/1#c27375938
Válasz erre: Petrezselymes-bazsalikomos vöröskáposzta saláta
2015-06-20T16:54:21+02:00
2015-06-20T16:54:21+02:00
Ez jól hangzik, illetve jól néz ki, kipróbálom. Kösz az ötletet.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/04/25/hurrem_szultana_pilafja/full_commentlist/1#c27142510
Válasz erre: Hürrem szultána piláfja
2015-05-26T07:49:15+02:00
2015-05-26T07:49:15+02:00
Bokorovics Zsolt
http://blog.hu/user/981682
Számomra ez az étel, a legális kábítószerek családjába tartozik, az elfogyasztott mennyiségnek csak a gyomrom űrmérete szab határt...
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/05/03/paprikas_kenyer/full_commentlist/1#c26933208
Válasz erre: Paprikás kenyér
2015-05-04T13:15:55+02:00
2015-05-04T13:15:55+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
Szia!<br />
<br />
A receptben megadott mennyiségek az alábbiaknak felelnek meg az általam használt eszközök szerint:<br />
3 dl tej (1 vizespohár = 3 dl)<br />
4*130 gr liszt (1 vizespohár = 130 gr, ebből kell 4 összesen)<br />
75 ml olaj (1 teáscsésze = 75 ml)<br />
<br />
Egyébként szerintem bármilyen fajta vizespohár/teás pohár megfelel, nem nagyon tudsz mellényúlni az arányokkal. Én mentem a recept szerint, nem mértem ki külön semmit, csak a poharas megoldást alkalmaztam. <br />
<br />
De természetesen, ha így biztonságosabbnak érzed, mérd ki a fentiek szerint. Majd írd meg milyen lett!
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/05/03/paprikas_kenyer/full_commentlist/1#c26932670
Válasz erre: Paprikás kenyér
2015-05-04T13:01:44+02:00
2015-05-04T13:01:44+02:00
Garfyka
http://blog.hu/user/152867
Szia! A vizespohár helyett tudnál más mértékegységet adni, pl liszthez gr/dkg, tejhez, olajhoz ml/dl? <br />
Köszönöm!
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/05/01/karfiol_kremleves_chili-s_vajjal/full_commentlist/1#c26926086
Válasz erre: Karfiolkrémleves chilis vajjal
2015-05-03T14:25:59+02:00
2015-05-03T14:25:59+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
Nincs semmi gond, nem vettem zokon :)<br />
Egy recept sohasem kőbe vésett véleményem szerint, mindenki ízlése szerint alakítani tud rajta, az általam megosztott verzió is csak egy alternatíva a sok közül. Nekem a chilis vaj miatt tetszett meg nagyon, mert durván erőspaprika függő vagyok, időnként csak úgy magában is elrágcsálok egyet-egyet :D<br />
<br />
Én szeretek - amikor csak lehet - friss alapanyagokból készíteni mindent, de teljes mértékben megértem a mélyhűtő függést is én is, mint krónikus időhiánnyal küzdő személy. Sok helyzetben tud nagy segítség lenni.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/05/01/karfiol_kremleves_chili-s_vajjal/full_commentlist/1#c26925662
Válasz erre: Karfiolkrémleves chilis vajjal
2015-05-03T14:20:20+02:00
2015-05-03T14:20:20+02:00
élhetetlen
http://blog.hu/user/648369
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/05/01/karfiol_kremleves_chili-s_vajjal?full_commentlist=1#c26925370" class="reply_nick_981130" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 26925370 );">@Tímea Bokorovics</a>: Bocs, úgy kellett volna kezdenem, hogy szuper a recept, mert annak is találom, inkább csak kiegészítésnek írtam, amit írtam. Azt is a mélyhűtő függőségem íratta velem. Tudod, nekem ezekből mindig van, és ha kifogy, akkor ráérő időmben újratöltöm. Kényszeres mélyhűtő reklám vagyok. Kocsonyát is sokan azért nem főznek, mert két tányérral nem érdemes vacakolni, egyszerre meg nem kell több. Aki próbálkozott a fagyasztással, az azt látja, hogy szétfagyott, gusztustalan a kivett áru. Sokan nem tudják, hogy csak fel kell olvasztani (akár mikróban), csak olvasztani, nem forralni, visszadermed, és olyan lesz mint új korában. Na, ezt is leírtam megint. Bocs.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/05/01/karfiol_kremleves_chili-s_vajjal/full_commentlist/1#c26925370
Válasz erre: Karfiolkrémleves chilis vajjal
2015-05-03T13:04:23+02:00
2015-05-03T13:04:23+02:00
Tímea Bokorovics
http://blog.hu/user/981130
<a href="http://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/05/01/karfiol_kremleves_chili-s_vajjal?full_commentlist=1#c26925186" class="reply_nick_648369" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 26925186 );">@élhetetlen</a>: Szia! <br />
Igen, természetesen nyilván ízlés dolga ki-hogyan készíti el. Én is azt szeretem, hogy egyszerű elkészíteni, az általad javasolt módszer is ezt támasztja alá. Az olajban sült gyöngy szerintem szörnyű, én sem szeretem, de a Bake Rolls valóban jó. Én még a pirított mandulát szeretem mostanában, ez ebbe a levesbe is jó lehet.
https://szultanakonyhadban.blog.hu/2015/05/01/karfiol_kremleves_chili-s_vajjal/full_commentlist/1#c26925186
Válasz erre: Karfiolkrémleves chilis vajjal
2015-05-03T13:00:45+02:00
2015-05-03T13:00:45+02:00
élhetetlen
http://blog.hu/user/648369
Nyilván az egyéni ízlések különböznek, én pl nem rántással, tejjel csinálom, hanem tejfölös habarással, amitől egy picit savanykás, de nem ezért írok. (szoktam bele szárított pertrezselyem zöldet és lestyánt is tenni, még turmixolás előtt). A világot sem váltom meg, Csak azt akarom mondani, hogy ezek a levesek (karfiol, zeller, fehérrépa-sárgarépa) mélyhűtött áruból is készíthetők, mert az, hogy kicsit felpuhulnak a rostok, nem számít, mert úgyis pépesítve lesz. Egy lazább órácskában a TV előtt darabolok, behörcsögölök, és ha gyorsan kell, már nincs tisztítás, darabolás, csak zutty a fazékba. <br />
Esetleges levesbetét. Nem tudom, ki kóstolt már ilyen olajban sült gyöngyöt, én nem tudom megenni, de a BAKE ROLLS kiváló, akár bele (kicsit ropog, kicsit ázik), akár mellé (nagyon ropog), de nem olajos. Na, ennyi.