Almás-fahéjas szivar börek

A most következőkben jöjjön egy édes kis semmiség az otthoni mozizáshoz vagy könnyed baráti csevegésekhez.  A receptben olvasható ún. yufka (ejtsd: jufka) egyfajta vékony, kovászmentes török lepényféle (hasonló, mint a lavas kenyér), mely általában búzalisztből, vízből és sóból készül. A yufka tésztáját kör alakúra formázva, egészen vékonyra nyújtva, fűtött vaslemezen sütik meg, nagyságrendileg pár perc alatt. Ne ijedjünk meg attól, ha nincs otthon ilyenünk, amin ezt elkészíthetjük és/vagy kedvünk ahhoz, hogy még ezzel is külön pepecseljünk, ugyanis tökéletesen megfelel e célra a készen kapható réteslap is (én is így tettem). Így pedig mindjárt nagyon leegyszerűsödik az életünk. Én egy csomagnyit használtam, melyet két részre szedtem és úgy vágtam a háromszögeket belőlük. Ennek mérete rátok van bízva, attól függően, hogy a több tészta/kevesebb töltelék vagy a több töltelék/kevesebb tészta verziót részesítitek előnyben. Tanácsként mondom, hogy érdemes a recept leírását követni, mert ha túl sok tölteléket teszünk a tésztákba, könnyen átáznak, ezáltal nehezebben kezelhetővé válnak. Pár pillanat alatt megsülnek az olajban, ezért folyamatosan figyelni kell rájuk, nehogy megégjenek. A felesleges olajat alaposan itassátok fel papírtörölközővel és legalább egy tonna porcukrot tegyetek rá :D

Az étel remekül fejleszti az akaraterőnket: kóstolásnál - előre szólók - saját magunknak kell határt szabni a mennyiségnek, ugyanis minden egyes újabb darabnál meg fogjuk magyarázni magunknak, hogy "csak még ezt az egyet" miért érdemeljük meg. ;)

Jó étvágyat!

almas-fahejas_szivar_borek.jpg

Fotó: Bokorovics Zsolt

Malzemeler - Hozzávalók

2 adet yufka
2 db yufka lepény (helyettesíthető réteslappal)

Kızartmak için sıvıyağ
növényi olaj a sütéshez

Pudra şekeri
porcukor

Elmalı iç harcı için – Az almás keverékhez

2 adet orta boy elma
2 db közepes méretű alma

1 tatlı kaşığı tereyağı
1 mokkáskanál vaj

3-4 yemek kaşığı toz şeker
3-4 ek. porcukor

Tarçın
fahéj

İsteğe göre 2 yemek kaşığı kuru üzüm
Ízlés szerint 2 ek. mazsola

Yapılışı - Elkészítése

Elmaları yıkayın ve kabuklarıyla rendeleyin. Tavaya tereyağı, elma rendesi, tarçın, şekeri alıp elmalar karamelize oluncaya kadar orta ateşte soteleyin.
Az almákat mossa meg és héjastul reszelje le. Tegye egy lábasba a vajat, az almareszeléket, a fahéjat, a cukrot, és közepes lángon, az almák karamellizálódásáig pirítsa.

Şekerler eriyip elma karamelize olunca içine tarçını ve kuru üzümü ilave ederek karıştırın ve harcı ocaktan alın.
A cukor elolvadása és az alma karamellizálódásakor fahéj és a mazsola hozzáadásával keverje össze, majd vegye le a keveréket a tűzről.

Yufkayı tezgaha serin ve 8 eşit üçgene bölün, geniş kısmına 1 tatlı kaşığı elmalı harç koyun ve sarın. Geri kalan 15 yufkaya da aynı işlemi uygulayın.
A lapokat terítse deszkára és szedje 8 egyenlő háromszögre, tegyen a széles felére 1 mokkáskanál almás keveréket és tekerje fel. A megmaradt 15 yufkánál is ugyanezt az eljárást kövesse.

Kızartma tenceresindeki yağı kızdırın. Bol ve kızgın yağda kızartın, pudra şekeri serperek servis yapın.
A serpenyőben lévő olajat forrósítsa fel. Bő és forró olajban süsse és porcukorral meghintve tálalja.

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*

 

Címkék: alma, desszert, fahéj, börek