Padlizsános-paradicsomos krémleves

Mai receptajánlatom a padlizsános-paradicsomos krémleves lesz. Ezen az egyszerűen elkészíthető, tartalmas krémleves recepten az eredeti leíráshoz képest semmit nem változtattam (lásd a fotó alatti receptet). A tetejére fűszeres kenyérkockákat szórtam, melyet - amennyiben nincs otthon kész formában - magatok is könnyen elkészíthettek szikkadt kenyér vagy zsemlekockából kevés fűszeres (ízlés szerinti fűszerekkel) vaj és olívaolaj keveréken aranybarnára pirítva. Figyeljünk rá, hogy a kenyérkockákat ne áztassuk el a zsiradékkal és miután megpirultak, mindenképpen tegyük félre őket egy papírtörlőre pihenni.

Jó étvágyat!

paradicsom-padlizsan_leves_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók - Malzemeler

3 paradicsom + 6 gerezd fokhagyma + só + feketebors + olívaolaj
3 domates + 6 diş sarımsak + tuz + karabiber + zeytinyağı

2 ek. vaj
2 yemek kaşığı tereyağı

1 ek. liszt
1 yemek kaşığı un

300 gr sült padlizsán
300 g közlenmiş patlıcan

750 ml húsleves
750 ml tavuk suyu

5-6 szál bazsalikom
5-6 dal fesleğen

A tetejére - üzeri için

Pirított zsemlekocka
Kruton

Elkészítése - Hazırlanışı

A paradicsomokat vágja középen ketté és helyezze zsírpapírral bélelt tepsire.
Domatesleri ortadan ikiye kesip yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine yerleştirin.

Helyezzen közéjük egy-egy gerezd fokhagymát.
Ortalarına birer dış sarımsak yerleştirin.

Szórja meg sóval és fekete borssal, majd locsolja meg olívaolajjal.
Tuz ve karabiber serpip zeytinyağı gezdirin.

200 fokra előmelegített sütőben süsse 20 percig.
Önceden ışıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin.

Hámozza le a sütőből kivett paradicsomok héját és a fokhagymákat is vegye ki.
Fırından çıkarttığınız domateslerin kabuklarını soyup sarımsakları çıkartın.

Olvassza fel a vajat egy lábasban.
Tereyağını bir tencerede eritin.

A lisztet pirítsa addig míg illata nem lesz.
Unu ilave edip kokusunu çıkıncaya kadar kavurun.

Adja hozzá a paradicsomokat és a sült padlizsánt.
Domatesler ve közlenmiş patlıcanı ilave edin.

Ízesítse sóval és fűszerekkel és 3-4 percig pirítsa tovább.
Tuz ve baharatlarla tatlandırıp 3-4 dakika daha kavurun.

Adja hozzá a húslevest és a kívánt állag elérésig forralja.
Tavuk suyunu ilave edin ve kıvam alıncaya kadar kaynatın.

Adja hozzá az apróra vágott bazsalikomot, majd vegye le a tűzről.
İnce doğradığınız fesleğeni ilave edip ocaktan alın.

Turmixolja össze a csomómentes állag eléréséig.
Pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blenderdan geçirin.

Pirított zsemlekockával díszítve, melegen tálalja.
Üzeri kruton ile süsleyerek sıcak servis yapın.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun!