Paradicsomos köfte csicseriborsós piláffal

Ma egy igazán tipikus török ételt ajánlok figyelmetekbe: ez a paradicsomos köfte csicseriborsós piláffal. A köfte kissé pepecselős a paradicsomok egyenként történő megtöltögetése miatt, de mindenképp megéri a fáradtságot! Tanácsként írom, hogy a paradicsomok kalapját egyszerűbb lesz a helyén tartani, ha fogvájót használtok a rögzítéshez. A piláfhoz annyi megjegyzésem lenne, hogy a receptben írt mennyiségen túl, ha további vajmennyiséget tesztek bele, az csak még inkább meg fogja dobni az ízét. Túlzásba esni vele szinte lehetetlen, ezért nem is írok mennyiséget. Próbáljátok ki bátran!

Jó étvágyat!

paradicsomos_kofte_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Paradicsomos köfte - Domatesli köfte

600 gr. közepes méretű cseresznyeparadicsom
600 gram orta boy kiraz domates

1 hagyma reszelve
1 adet rendelenmiş soğan

1 db tojás
1 adet yumurta

1 ek. növényi olaj
1 çorba kaşığı sıvıyağ


4 ek. zsemlemorzsa
4 çorba kaşığı ufalanmış bayat ekmek içi


Só, feketebors
Tuz, karabiber

A sütéshez: növényi olaj
Kızartmak için: sıvıyağ

Elegendő meleg víz
Yeteri kadar sıcak su

Só, feketebors
Tuz, karabiber

A cseresznyeparadicsomok tetejét vágja le és a belsejét egy teáskanál segítségével szedje ki.
Kıraz domateslerin üstlerini kapak şeklinde kesip içlerini çay kaşığı yardımı ile çıkarın.

A köftéhez az összes hozzávalót keverje, majd alaposan dolgozza össze.
Köfte için tüm malzemeyi karıştırıp iyice yoğurun.

Ebben a formában pihentesse egy órán át hűtőszekrényben.
Bu şeklinde buzdolabinda 1 saat dinlendirin.

A keverékből akkor méretű köftéket készítsen, melyek illeszkedni fognak a paradicsomok belsejébe és süsse meg őket növényi olajban.
Harçtan domateslerin içine siğabilecek büyüklükte köfteler hazırlayın ve sıvıyağde kızartın.

Majd helyezze a paradicsomok belsejébe és zárja le a tetejüket.
Daha sonra domateslerin içine yerleştirip kapaklarını kapatın.

A dolmákat rendezze sütőedénybe.
Dolmaları bir firin kabına dizin.

Locsolja meg a tetejét növényi olajjal, szórja meg sóval és fekete borssal.
Üzerine sıvıyağ gezdirin, tuz ve karabiber serpin.

Adjon hozzá annyi meleg vizet, hogy a dolmákat 1/3-áig ellepje.
Kabın dibine dolmaların 1/3’ü seviyesine dek sicak su ekleyin.

A sütőt melegítse 180 fokra.
Fırını 180 derecede ısıtın.

Tegye be a dolmákat és addig süsse, míg a tetejük enyhén meg nem sül.
Dolmaları fırına verip üzerleri hafifçe kızarana kadar dek pişirin.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun!

Csicseriborsós piláf - Nohutlu Pilav

Hozzávalók – Malzemeler

2 vizespohár rizs
2 su bardağı pirinç

3 vizespohár csirkehúsleves vagy meleg víz
3 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su


Tuz

2 ek. vaj
2 yemek kaşığı tereyağı

2 ek. növényi olaj
2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 vizespohár párolt csicseriborsó
1 su bardağı haşlanmış nohut

Elészítése - Yapılışı

A rizst megmosva kb. 15-20 percig sós és langyos vízben pihentesse, majd szűrje le.
Pirinci yıkayarak yaklaşık 15-20 dk kadar tuzlu ve ılık suda beklettikten sonra suyunu süzün.

Tegyen egy lábasba növényi olajat és vajat, majd a vaj elolvadását követően a megmosott, leszűrt rizst adja hozzá.
Tencereye sıvı yağı ve tereyağını ekleyin, tereyağı eridikten sonra yıkanıp süzülen pirinçleri ilave edin.

Kevés pirítást követően a forró vizet vagy a húslevest adja hozzá és sózza meg.
Biraz kavurduktan sonra kaynamış su veya tavuk suyunu, ardından da tuzunu ekleyin.

A párolt csicseriborsót is hozzáadva zárja le fedővel az edényt.
Haşlanmış nohutları da ilave ederek tencerenin kapağını kapatın.

Amíg el nem kezd a piláf rotyogni közepes lángon, utána alacsony lángon főzze.
Pilavın üzeri göz göz oluncaya kadar orta, sonra da kısık ateşte pişirin.

Miután a piláf elfőtte a levét és a rizs megpuhult, leveheti a tűzről.
Pilav suyunu çekip pirinçler yumuşadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz.

A tetejét papírtörölközövel letakarva pihentesse tíz percig. A piláfunk felszolgálásra kész.
Üzerini havlu kağıt ile kapattıktan sonra 10 dk dinlendirin. Pilavımız servise hazır.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

 

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*