Sütlaç

Régóta adós vagyok ezzel a recepttel, melyet azt hiszem mindenki ismer és szeret, aki kicsit is érdeklődik a török konyha iránt. Csupa jó tulajdonsága van: nem nehéz elkészíteni, nem agyonédesített, nem kell hozzá sok összetevő, nem nehéz, áthatóan vaníliás és a magyar ízléshez is rendkívül közel álló édesség. Az alábbi recepthez annyit tennék hozzá, hogy én a vaníliarúd mellett (melynek kikapart magjai mellett magát a rudat is felhasználtam a főzésnél) használtam vaníliarúd forgácsot és házilag készített vaníliakivonatot is mellé, az extrán vaníliás hatás elérése érdekében. Továbbá az ízek kiemelése végett természetesen egy csipet sót is adtam az ételhez. Kísérletező kedvűek bátran kipróbálhatják levendulás cukorral tovább dúsítva is! Jól lehűtve az igazi!

Jó étvágyat!

sutlac_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók – Malzemeleri:

Fél vizespohár rizs
Yarım su bardağı pirinç

1 vizespohár víz
1 su bardağı su

5 vizespohár tej
5 su bardağı süt

2 ek. keményítő
2 çorba kaşığı nişasta

1 db vaníliarúd
1 adet vanilya

1 vizespohár porcukor
1 su bardağı tozşeker

1 tojás sárgája
1 yumurta sarısı

Elkészítése – Hazırlanışı:

A rizst langyos vízben pihentesse fél órát. Bő vízzel mossa meg és szűrje le. Adjon hozzá egy pohár vizet és alacsony lángon főzze addig, míg a víz el nem párolog.
Pirinci yarım saat ılık suda bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. 1 bardak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.

A tejet, vaníliát és a cukrot adja a rizshez és kevergetve főzze addig, míg alaposan meg nem puhul. A keményítőt oldja fel 2-3 kanál vízben és adja a tejberizshez. 4-5 percig kevergetve forralja tovább.
Süt, vanilya ve şekeri ekleyip pirinç iyice yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Nişastayı 2-3 kaşık suyla ezip sütlaca ilave edin. 4-5 dakika daha karıştırarak kaynatın.

Törje egy tálba a tojás sárgáját. Adjon hozzá egy merőkanál tejberizst. A keveréket adja a tejberizshez és keverje össze. Forraljon még egyet rajta, majd vegye le a lábast a tűzről.
Bir kapta yumurta sarısını çırpın. 1 kepçe sütlaç ekleyin. Karışımı sütlaca ilave edip karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın.

A tejberizst oszlassa el tálkákba és rendezze tepsire. Adjon hozzá annyi vizet, hogy a tálkák feléig érjen. Forró sütőben addig süsse, míg a tejberizsek teteje enyhén meg nem pirul.
Sütlacı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine dizin.Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar su ekleyin.Kızgın fırın sütlaçların üzeri hafif pembeleşinceye kadar fırınlayın.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

 

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*