Diós kadayif

Kérésetek szerint alábbiakban írom a diós csészés kadayif receptjét. A kadayif tésztát török élelmiszerboltban tudjátok beszerezni, ennek hiányában cérnametélttel is helyettesíthető. A kadayif egy közel-keleti tésztakülönlegesség, tehát nem azonos a cérnametélttel, de ez utóbbi elfogadható alternatíva lehet a hozzávaló pótlására, amennyiben nincs lehetőségetek a kadayif tésztát beszerezni. A serbethez én citrom helyett most narancsot használtam (egy fél narancs levét facsartam a vízbe). Kaymak (közel-keleti tejszínkrém) vagy fagylalt (kiemelten a kecsketejből készült fagylalt - maraş dondurması) nagyon jól illik hozzá. Ez utóbbiak is beszerezhetőek török élelmiszerboltban. 

Jó étvágyat!

kadaif_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók - Malzemeler
300 gr kadayif tészta
300g kadayıf

Fél vizespohár tört dió
Yarım su bardağı kırık ceviz


150 gr vaj
150g tereyağı


A serbethez - Şerbeti için

1,5 vizespohár cukor
1,5 su bardağı şeker


2 vizespohár víz
2 su bardağı su


4-5 csepp citromlé
4-5 damla limon suyu


Elkészítése - Hazırlanışı
A kadayif tésztából egy csipetnyit véve helyezze egy közepes méretű csészébe és nyomkodja le.
Kadayıftan bir tutam alınarak orta boy bir fincana üzerinden bastırarak yerleştirilir.

Tegyen a tetejére 2 mokkáskanálnyi diót és újra kadayif tésztát eloszlatva rajta alaposan nyomkodja le.
Üzerine 2 tatlı kaşığı kadar ceviz koyulur ve tekrar kadayıf yerleştirilerek iyice bastırılır.

Sütőtálra fordítva rendezze el a halmokat.
Fincan fırın kabına ters çevrilerek kadayıf topları tepsiye dizilir.

300 gr kadayif tésztából 8 db kadayif halom készíthető el.
300g kadayıftan 8 adet kadayıf topu hazırlanabilir.

Olvasszon fel 150 gr vajat és locsolja meg vele a kadayifok tetejét.
150g tereyağı eritilerek kadayıfların üzerine gezdirilir.

180 fokra előmelegített sütőben megpirulásukig süsse.
180C derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

Miután az édesség megsült, tegye félre kihűlni.
Tatlı piştikten sonra soğumaya bırakılır.

A serbethez 1,5 vizespohár cukrot és 2 vizespohár vizet lábasba téve forralja 10 percig. Şerbeti için 1,5 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su tencereye alınarak 10dk kaynatılır.

4-5 csepp citromlé hozzáadásával 1-2 percig forralja tovább, majd vegye le a tűzről.
4-5 damla limon suyu eklenerek 1-2dk daha kaynatılır ocaktan alınır.


Az 5 perce pihentetett (nem forrón, a tűzről levett) serbettel locsolja meg a kihűlt kadayifokat.
5dk ilk sıcaklığının çıkması beklenen şerbet, soğumuş kadayıfların üzerine gezdirilir.

Miután a serbetet levette és kihűlt, kívánsága szerint egyszerűen, ha szeretné a tetején kaymak-kal (ez egy közel-keleti tejszínkrém különlegesség) vagy fagylalttal is felszolgálhatja.
Şerbeti çekip soğuduktan sonra dilerseniz sade, dilerseniz üzerinde kaymak veya dondurma ile servis edilir.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.