Tejszínes dióleves

Isztambuli útjaim során mindig bevásárolok az aktuális török gasztromagazinokból, melyekben rengeteg izgalmas receptet közölnek folyamatosan. Az egyik ilyen magazinban találtam ennek a meglepő levesnek a receptjét, melyet ezúton ajánlok figyelmetekbe. A recepthez tartottam magam, annyi különbséggel, hogy én a tejszínes mártással együtt turmixoltam össze a levest és tálaláskor sok-sok pirított diót adtam hozzá (a friss koriander mellett). Amennyiben be tudjátok szerezni, a friss koriandert én is nagyon ajánlom a tetejére, mert a tartalmas, diós krémlevest kellemesen ellensúlyozza a koriander friss ízvilága. Szerintem nagyon érdekes recept és ízletes étel, próbáljátok ki bátran, ha valami megszokottól eltérőre vágytok.

Jó étvágyat!

diokrem_leves_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók - Malzemeler

3-4 vizespohár csirkehús leves
3-4 su bardağı tavuk suyu

2-3 gerezd fokhagyma
2-3 diş sarımsak

1 szál újhagyma
1 dal taze soğan

1 teáspohár szárított zöldségkeverék
1 çay bardağı kurutulmuş sebze karışımı

1 vizespohár aprított dió
1 su bardağı doğranmış ceviz

A tejszínhez - Krema için

2 ek.vaj
2 yemek kaşığı tereyağı

2 ek.liszt
2 yemek kaşığı un

1 teáspohár tejszín
1 çay bardağı krema

Fél teáskanál reszelt szerecsendió
Yarim çay kaşığı rendelenmiş muskat

A tetejére - üzeri için

1-2 szál friss koriander
1-2 dal taze kişniş

Nagy darabokra szedett dióbél
İri çekilmiş ceviz içi

Elkészítése - hazırlanışı

A tyúkhúslevest tegye egy lábasba.
Tavuk suyunu tencereye alın.

Adja hozzá a szeletelt fokhagymát, újhagymát, szárított zöldségkeveréket és a diót.
Kıyılmış sarımsak, taze soğan, kurutulmuş sebze karışımı ve cevizi ilave edin.

Miután közepes lángon néhányat forralt rajta, vegye le a lángot, forralja tovább 10 percig, majd vegye le a tűzről.
Orta ateşte birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşi kısıp 10 dakika sonra daha kaynatıp ocaktan alın.

A fedő felnyitása nélkül pihentesse fél órát, majd püré állagúra turmixolja össze.
Kapağını açmadan yarım saat dindendirip püre haline gelinceye kadar blenderdan geçirin.

A tejszínhez olvassza fel a vajat és adja hozzá a lisztet.
Kreması için tereyağını eritip unu ekleyin.

A csomósodás megakadályozása érdekében gyorsan kevergesse.
Topaklaşmaması için hızlıca karıştırın.

A tejszínt lassanként hozzáadva készítsen ízlés szerinti mártást.
Kremayı yavaş yavaş ilave ederek kıvamlı bir sos hazırlayın.

Ízesítse reszelt szerecsendióval.
Rendelenmiş muskat ile tatlandırın.

Adja a tejszínt a leveshez és alaposan keverje össze.
Kremayı çorbanın üzerine ilave edip iyice karıştırın.

Friss korianderrel és dióbéllel díszítve tálalja.
Taze kişnis ve ceviz içiyle süsleyerek servis yapın.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*