Adana kebab

Na ez az a kebab, amit soha nem tudok megunni. Minden alkalommal eszem ilyet, mikor Törökországban járok, szerintem isteni. Éppen ezért határoztam el, hogy ezt itthon is meg szeretném csinálni, bár nekem sajnos nincs lehetőségem faszénen sütni, mivel társasházban lakom és a szomszédaim nem biztos, hogy örülnének, ha tüzet raknék az erkélyen.

Köztes megoldásként némi füstaromát csempésztem a húsba, hogy legyen azért egy kis füstös íze is.Viszont mindenkinek erősen javaslom, - aki van olyan szerencsés, hogy kertes házban lakik vagy egyéb lehetősége adott rá, - hogy a húst faszénen süsse meg! Higgyétek el, megéri! Én villanytűzhelyre tett öntöttvas grill lapon sütöttem meg a húsokat. Aki így csinálja, annak valójában nem kell nyársra tennie, egyszerűen csak képezzetek hosszúkás húspogácsákat és úgy süssétek aranybarnára mindkét oldalát. 

A receptben olvasható lavaskenyér egy egyszerű tészta lisztből, vízből, növényi olajból, élesztőből, cukorból és sóból. Nem feltétlenül kell ezzel bíbelődnünk, ha nem szeretnénk, bármilyen készen kapható pita is megfelelő lesz a célra. Az étel természetesen egyéb körettel vagy salátával is fogyasztható, nem muszáj dürümöt csinálnunk belőle, ez csak egy lehetőség. Amennyiben ezt a verziót választjátok, ne felejtsétek a lavaskenyeret vagy pitát a grill lapon, a hús kisült zsírjában kissé megpirítani.

Jó étvágyat!

adana_kebab_fileminimizer.jpg

Fotó: Bokorovics Zsolt

Malzemeler
Hozzávalók

500 gr. kuzu kıyma
500 gr. darált bárányhús

60 gr. kuyruk yağı
60 gr. zsír

1 tatlı kaşığı acı pul biber
1 mokkáskanál por állagú erőspaprika

1 çay kaşığı tuz
1 teáskanál só

1 çay kaşığı karabiber
1 teáskanál feketebors

1 adet küçük soğan
1 kis hagyma

1 çay kaşığının ucuyla kırmızı biber
1 teáskanál hegynyi pirospaprika

1 çay kaşığının ucuyla kimyon
1 teáskanál hegynyi kömény

Dürüm İçin
A dürümhöz

3-4 adet lavaş ekmek
3-4 db lavas kenyér

1 orta boy soğan
1 közepes méretű hagyma

1 avuç maydanoz
1 maréknyi petrezselyem

Hazırlanışı
Elkészítése

Orta yağlı kuzu etinin içine kuyruk yağını ekleyip yoğurun.
A közepesen zsíros bárányhúshoz adja hozzá a zsírt és dolgozza össze.

Bir kabın içine kıymayı alın.
Tegye egy tálba a darált húst.

Ince doğranmış soğanı ekleyin.
Adja hozzá az apróra vágott hagymát.

Baharatları ekleyip yoğurun.
Adja hozzá a fűszereket és dolgozza össze.

Tuz eklemeyin. İyice yoğrulmalı.
Adja hozzá a sót. Dolgozza össze alaposan.

Buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
Hűtőszekrényben pihentesse egy órán keresztül.

Buzdolabından çıktıktan sonra tuz serpip birazcık daha yoğurun.
Miután kivette a hűtőből hintse meg kevés sóval és még egyszer dolgozza össze.

Eğer mangalda yapacaksanız demir şişe takarak (takarken elinizi ıslatıp şekil verin).
Ha grillezni fogja, vasnyársra lapítsa el (a lapításhoz áztassa be a kezét).

Eğer benim gibi döküm ızgara tavada pişirecekseniz şişe gerek duymadan istediğiniz büyüklükte uzun ince şekil vererek pişirebilirsiniz.
Ha a nyárson sült húst hozzám hasonlóan süti meg, öntöttvas grill serpenyőben, akkor a kívánt méretben és hosszúságban, vékonyra formázva megsütheti. 

Pişen kebaplarınızı lavaşın içine alın.
A megsült kebabokat tegye lavaskenyérre.

İnce uzun uzun doğradığım soğanları pul biber, kara biber, tuzla harmanlayıp zeytinyağında soteledikten sonra kebapların üstüne koydun.
Az apróra vágott hagymákat, por állagú paprikával, feketeborssal, sóval keverje össze és miután olívaolajon megpirította, tegye a kebab tetejére.

İnce doğranmış maydanozları serpip lavaşı dürüm haline getirdin.
Szórja meg apróra vágott petrezselyemmel a lavaskenyeret és tekerje fel a dürümöt.

Tost makinasında 1-2 dakika bastırın.
Melegszendvics sütőben nyomja össze egy-két percre.

 Afiyet olsun!
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*