Fűszeres-fokhagymás-sajtos bagett

Most egy isteni péksütivel készültem Nektek, mely úgy reggelire, mint vacsorára is kiváló választás. Hidegen vagy melegen, magában vagy sonkával, más felvágottal is isteni. Kicsit pepecselős munka, de mindenképpen megéri a fáradtságot.

A bagett elkészítésekor úgy tapasztaltam, hogy a receptben megadott sómennyiség kicsit talán kevésnek bizonyult, így legközelebb mindenképpen meg fogom emelni az adagot kissé, legalább két púpozott mokkáskanál sóra. A másik, hogy a tésztáról - a megadott mennyiségekkel  - először úgy láttam, hogy túl puha lett és elbírt volna még egy kis lisztet. Aztán végül nem módosítottam az eredeti mennyiségeken semmit, hogy lássam, mi lesz így belőle. Végül mikor megsültek a bagettek, nagyon kellemes állagú lett a tésztájuk, semmilyen hátrányt nem szenvedtek az először látszólagosan túl puha tészta miatt. Szóval, ha elkészítitek, ettől ne ijedjetek meg. Amennyiben a receptben olvasható mustméz nem áll rendelkezésünkre, cukorral helyettesítsük.

A fűszerezést tekintve a receptben olvasható fűszerek csak egy lehetőség, de ez ízlés szerint nyilván bárhogy kombinálható. A sajt fajtája is opcionális, én most mozzarella sajtot használtam, de legközelebb biztosan valamilyen füstölt félét fogok (Karaván sajtot például). Tehát variáljátok bátran ezeket az összetevőket ízlésetek és fantáziátok szerint.

A végeredmény egy puha, omlós, fűszeres-fokhagymás-sajtos bagett lesz, melyhez ezúton kívánok jó étvágyat!

fokhagymas_kenyerke_fileminimizer.jpg

Fotó: Bokorovics Zsolt

Malzemeler
Hozzávalók

Hamuru için
Tésztához

4 su bardağı un
4 vizespohár liszt

5 su bardağı su
1,5 vizespohár víz

Yarım tablet (21 gr) yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya
Fél kocka (21 gr) élesztő vagy 1 ek szárított élesztő

Yarım çay bardağı zeytinyağı
Fél teáspohár olivaolaj

1,5 tatlı kaşığı tuz
1,5 mokkáskanál só

1 yemek kaşığı pekmez
1 ek. mustméz

Arasına sürmek için
Közé tenni

3 diş ezilmiş sarımsak
3 gerezd zúzott fokhagyma

100 gr. tereyağı (2 yemek kaşığı)
100 gr vaj (2 ek)

3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 ek. olivaolaj

Bir tutam maydanoz, biraz kuru kekik veya fesleğen
Egy csipet petrezselyem, kevés szárított kakukkfű vagy bazsalikom

Karabiber, acı pulbiber, çok az tuz
Feketebors, por állagú csípős paprika, nagyon kevés só

Ayrıca kaşar veya rende mozzarella peyniri 
Ezen kívül cheddar vagy reszelt mozzarella sajt

Sarımsaklı baget nasıl yapılır?
Hogyan készül a fokhagymás bagett?

Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun.
A tészta hozzávalóival gyúrjon egy puha tésztát.

Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölüp tezgahın üzerinde bastırarak uzatın.
A megkelt tésztát szedje három egyenlő részre, és nyomkodva nyújtsa meg a pulton.

Her bageti bir kaç kez burkarak pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin.
Helyezzen minden bagettet néhányszor megtekerve sütőpapírral bélelt tepsire.

Pişirme kağıdını ekmeklerin sığacağı şekilde  belli aralıklarla yukarı doğru katlayıp oluklar oluşturun. Her oluğa bir bageti yerleştirin.
A sütőpapírból egyenesen felfelé, a kenyerekhez igazítva képezzen mélyedéseket. Minden mélyedésbe helyezzen el egy bagettet.

15 dakika kadar tepside mayalanan hamuru fırına sürün. Tam mayalanmışsa kızgın fırına sürebilirsiniz. Mayalanması tamamlanmamış hamurları soğuk fırına sürmeniz daha doğru olur.
Tartsa a tepsin a sütőben 15 percig a kelt tésztát. Ha teljesen megkelt, tarthatja forró sütőben. Amíg a tészta nem kelt meg, helyesebb, ha hideg sütőben tartja.

200 derecelik fırında ekmeklerin üzeri orta derecede kızarınca fırından alın.
200 fokos sütőben süsse a kenyereket addig, míg közepes mértékben meg nem pirulnak, majd vegye ki a sütőből.

Tırtıklı bir ekmek bıçağıyla tercihen verevine 1,5 veya 2 cm genişliğinde dilimlere kesin. Ağzı düz bıçaklarla düzgün kesemezsiniz, ekmek kesilirken hamurlaşır. Bu yüzden mutlaka tırtıklı bıçak kullanın.
Egy recés kenyérvágó késsel lehetőleg átlósan vágjon 1,5 vagy 2 cm szélességben szeleteket.Ne vágja egyenes élű késekkel, mert a kenyér összepréselődik. Emiatt feltétlenül recés kést használjon.

Ekmeğin tabanının kesilmemesine dikkat edin.
Figyeljen rá, hogy a kenyér alját ne vágja át.

Ekmek fırındayken sarımsaklı sosu hazırlamış olmanız lazım.
Mikor a kenyér megsült egy fokhagymás szószt kell készítenie.

Bunun için, ezilmiş sarımsağın içine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, zeytinyağı, ince doğranmış maydanoz, kekik,  ve baharatları ekleyip karıştırın.
Ehhez a szobahőmérsékleten megpuhult vajat, az olívaolajat, a vékonyra vágott petrezselymet, kakukkfüvet a zúzott fokhagymákhoz keverje hozzá és fűszereket is adja hozzá.

Tereyağı bıcağıyla  küçük parçalar alıp, her dilimin arasına sürün.
A vajat késsel szedje kis részekre és minden szelet közé tegyen belőle.

Dilimlenmiş kaşar veya eriyebilen başka bir peyniri de dilimlerin arasına yerleştirin ve yeniden sıcak fırına sürün.
A felszeletelt cheddart vagy más olvadó sajtot is helyezze a szeletek közé és tegye be újra a forró sütőbe.

Ekmekler nar gibi kızarınca fırından alıp hiç bekletmeden servis edin.
Mikor a kenyerek pirosra sültek vegye ki a sütőből és pihentetés nélkül tálalja.

Afiyet olsun!
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*