Szultán kedvence

Mondhatnám azt, hogy erre az ételre tökéletesen illik az, hogy ronda és finom, megjelenése azonban ne szegje kedvünket, hiszen az íze valóban minden látványbeli hiányosságért bőségesen kárpótol bennünket. 

A recepten egy kicsit változtattam, abban a tekintetben, hogy nem hámoztam meg a grillezett padlizsánokat, hanem héjastul tettem bele a besamelmártásba. Én nagyon szeretem a grillezett padlizsán héjának az ízét, ugyanakkor lényegesen egyszerűbb is így a kezelése. Ha a padlizsánokat hosszában kétfelé vágjátok a grillezéshez és a szárát nem vágjátok le, miután megsült, egyszerűen vegyétek ki a száránál fogva és ollóval vágjátok bele a besamelmártásba. A másik, hogy nekem a receptben szereplő folyadékmennyiségnél többre volt szükségem a hús főzésénél, ugyanis majdnem két óra kellett, hogy tökéletesen megpuhuljon, így értelemszerűen mindig pótoltam a vizet, amikor erre szükség volt. A sajt fajtáját tekintve kísérletezzetek bátran ízléseteknek megfelelően, a lényeg annyi, hogy hagyjátok beleolvadni a padlizsános-besamelmártásos raguba.

Ez egy hihetetlenül finom, klasszikus török étel, mindenképp próbáljátok ki, érdemes!

Jó étvágyat!

szultan_kedvence_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Malzemeler-Hozzávalók

Eti için - A húshoz

600 gr kuşbaşı dana eti
600 gr kockára vágott borjúhús

3 yemek kaşığı tereyağı (isteğe göre sıvıyağ)
3 ek. vaj (ízlés szerint növényi olaj)

1 adet orta boy soğan
1 közepes méretű hagyma

1 yemek kaşığı domates salçası
1 ek. paradicsomszósz

1 su bardağı su
1 vizespohár víz

tuz

Beğendisi için – A kedvenc (raguhoz)

6 adet orta boy patlıcan
6 db közepes méretű padlizsán

2 yemek kaşığı un
2 ek. liszt

2 yemek kaşığı tereyağı
2 ek. vaj

1 tatlı kaşığı tuz
1 mokkáskanál só

1,5 su bardağı süt
1,5 vizespohár tej

1 su bardağı taze kaşar peyniri rendesi
1 vizespohár friss, félkemény reszelt sajt

Yapılışı - Elkészítése

Etleri tereyağı ile birlikte orta boy bir tencereye alın.
A húsokat a vajjal együtt tegye egy közepes méretű lábasba.

Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
Addig pirítsa míg a levük elfő.

Suyunu çeken etlere ince ince yemeklik doğradığınız soğanı ilave edin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
Miután a húsok leve elfőtt, adja hozzá a finomra vágott hagymát és addig pirítsa, míg rózsaszínűvé (üvegessé) nem válik.

Pembeleşen soğanların üzerine 1 yemek kaşığı salçayı ilave ederek kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
A rózsaszínűvé (üvegessé) vált hagymákhoz 1 ek. paradicsomszószt hozzáadva addig pirítsa, míg illata nem lesz.

1 su bardağı suyu ilave ederek karıştırın ve etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.
1 vizespohár víz hozzáadásával kevergesse és közepes lángon, lefedve addig főzze, míg a húsok meg nem puhulnak.

Beğendi için ocakta ya da fırının ızgarasında da közlediğiniz patlıcanları soyup iri iri doğrayın.
A kedvenc (raguhoz) tűzhelyen vagy a sütő rácsán meggrillezett padlizsánokat hámozza meg és vágja nagyobb darabokra.

Tencereye tereyağını ve unu alarak kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
Egy lábasba vajat és lisztet téve pirítsa addig, míg illata nem lesz.

Kavurduğunuz una sütü azar azar ekleyerek çırpma teliyle çırpın.
A megpirított liszthez a tejet fokozatosan adagolva habverővel keverje fel.

Kıvam alan beşamel sosa patlıcanları ekleyin ve hızlıca karıştırmaya devam edin.
A megfelelő állag elérésekor adja a besamelmártáshoz a padlizsánokat és folytassa a gyors keverést.

Ocaktan aldığınız sıcak karışıma rendelediğiniz kaşar peyniri ilave edin, eriyinceye kadar karıştırın.
A tűzhelyről levett meleg raguhoz adja hozzá a reszelt félkemény sajtot és addig kevergesse, míg az el nem olvad.

Yumuşayan etlere tuzu ilave edin ve kapağı kapalı olarak 10 dakika kadar kısık ateşte pişirerek ocağın altını kapatın.
A megpuhult húsokhoz adjon sót és lefedve 10 percig alacsony lángon főzze, majd zárja el alatta a gázt.

Beğendiyi servis tabağına alın, üzerine pişirdiğiniz etleri koyarak servis yapın.
A kedvenc (ragut) tegye tálalótányérra, helyezze a tetejére a megfőtt húsokat és tálalja.

 Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

 SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*