Csirkés kebab paradicsomos piláffal
A ma bemutatott ételek oszmánkori eredetűek, igazi keleties beütéssel, tehát az autentikus keleti konyhát kedvelőknek valószínűleg nagyon fognak ízleni. Szerencsénkre a kebabot és a piláfot is nagyon egyszerű elkészíteni. A kebab esetében én a nyársak egyik felét pontosan a recept szerint készítettem el, míg a másik feléhez arab hétfűszer keveréket használtam. Ennek alkotórészei a következők: koriander, kardamom, szegfűszeg, fehér bors, fekete bors, római kömény és fahéj. Mind a két módon nagyon finom lett, így bátran ajánlom a kísérletezést. Ha van lehetőséged tűz felett megsütni a kebabot, akkor érdemes ezt választanod. Nekem sajnos nem volt, így öntöttvas grill lapon sütöttem meg a nyársra húzott húsokat, és az elkészült mártást a húsra öntöttem tálaláskor. A piláfot kóstolgassuk menet közben. Nekem igényelt még egy kevés folyadékot a receptben megadott mennyiségen felül, mire a rizs teljesen megpuhult. Ha elkészült, a tetejét díszítheted friss petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Kép: Bokorovics Zsolt
Tavuk kebabı - Csirkés kebab
Malzemeler - Hozzávalók
1 tavuk
1 csirke (én csirkemell filét használtam)
1 çay kaşığı tuz
1 teáskanál só
1 çay kaşığı karabiber
1 teáskanál fekete bors
1 çay kaşığı tarçın
1 teáskanál fahéj
Hazırlanışı - Elkészítése
Tavuğu iyice temizleyip yıkadıktan sonra her tarafını tuz tarçın ve karabiber ile ovuşturup iki saat bekletin.
Miután a csirkét jól megtisztította és megmosta, minden oldalát dörzsölje be sóval, fahéjjal és fekete borssal, majd két órát pihentesse.
Daha sonra tavuk teline geçirip, ateşte çevire çevire pişirmeye başlayın.
Aztán a csirkét húzza nyársra, tegye a tűzre és forgatgatva kezdje el megsütni.
Suyunun akması için altına bir tepsi yerleştirin ve suyu biraz birikince, üstüne un serperek koyulaştırın.
Helyezzen egy tepsit alá, majd mikor a lecsöpögő leve kissé összegyűlt, a tetejére lisztet szórva sűrítse be azt.
Etler tamamen olduktan sonra kasap kağıdın aktarın.
Miután a húsok teljesen elkészültek, helyezze őket sütőpapírra.
Kağıdın içindeki tavuğu, ateşin önünde 20 dakika kadar tuttuktan sonra yanında sosuyla servise sunun.
A papíron lévő csirkét (nyilván tegyük egy tepsibe/edénybe), miután 20 percig kis láng felett tartotta, a mártással együtt tálalja.
Afiyet olsun.
Jó étvágyat!
Domates pilavı - Paradicsomos piláf
Malzemeler - Hozzávalók
2 su bardağı pirinç
2 vizespohár rizs
2 soğan (kıyılmış)
2 hagyma (finomra vágott)
2 su bardağı domates suyu
2 vizespohár paradicsomlé
125 gr tereyağı
125 gr vaj
1 çay kaşığı tuz
1 teáskanál só
1 tutam karabiber
1 csipet feketebors
2 su bardağı et suyu
2 vizespohár húsleves
Hazırlanışı - Elkészítése
Soğanları bir kaşık kadar tereyağında iyice kavurun ve sonra içine domates suyunu ve et suyunu ekleyip, tuz atıp ateşte oturtun.
A hagymákat egy kanálnyi vajban alaposan pirítsa meg, aztán adja hozzá a paradicsomlevet és a húslevest, majd sóval is szórja meg és tartsa a tűzön.
Kaynamaya başlayınca içine iyice yıkadığınız pirinçleri atıp, suyunu çekene kadar kaynatın.
A forrás megkezdődésekor az alaposan megmosott rizst tegye bele és a víz elpárolgásáig forralja.
Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve çok kızgın durumda yemek kaşığıyla pirincin üstüne döküp çatalla bir kere karıştırın.
Egy másik serpenyőben olvassza fel a vajat és forrón, evőkanállal locsolja a rizsre, majd egy villával egyszer keverje meg.
Kapağın örtüp 15-20 dakika dinlendirikten sonra üzerine karabiber serpip, servise sunun.
Fedje le és 15-20 perc pihentetés után, fekete borssal meghintve tálalja.
Afiyet olsun.
Jó étvágyat!
SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!