Csirkés kebab paradicsomos piláffal

A ma bemutatott ételek oszmánkori eredetűek, igazi keleties beütéssel, tehát az autentikus keleti konyhát kedvelőknek valószínűleg nagyon fognak ízleni. Szerencsénkre a kebabot és a piláfot is nagyon egyszerű elkészíteni. A kebab esetében én a nyársak egyik felét pontosan a recept szerint készítettem el, míg a másik feléhez arab hétfűszer keveréket használtam. Ennek alkotórészei a következők: koriander, kardamom, szegfűszeg, fehér bors, fekete bors, római kömény és fahéj. Mind a két módon nagyon finom lett, így bátran ajánlom a kísérletezést. Ha van lehetőséged tűz felett megsütni a kebabot, akkor érdemes ezt választanod. Nekem sajnos nem volt, így öntöttvas grill lapon sütöttem meg a nyársra húzott húsokat, és az elkészült mártást a húsra öntöttem tálaláskor. A piláfot kóstolgassuk menet közben. Nekem igényelt még egy kevés folyadékot a receptben megadott mennyiségen felül, mire a rizs teljesen megpuhult. Ha elkészült, a tetejét díszítheted friss petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

csirkes_kebab_paradicsomos_pilaffal_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Tavuk kebabı - Csirkés kebab

Malzemeler - Hozzávalók

1 tavuk
1 csirke (én csirkemell filét használtam)

1 çay kaşığı tuz
1 teáskanál só

1 çay kaşığı karabiber
1 teáskanál fekete bors

1 çay kaşığı tarçın
1 teáskanál fahéj

Hazırlanışı - Elkészítése

Tavuğu iyice temizleyip yıkadıktan sonra her tarafını tuz tarçın ve karabiber ile ovuşturup iki saat bekletin.
Miután a csirkét jól megtisztította és megmosta, minden oldalát dörzsölje be sóval, fahéjjal és fekete borssal, majd két órát pihentesse.

Daha sonra tavuk teline geçirip, ateşte çevire çevire pişirmeye başlayın. 
Aztán a csirkét húzza nyársra, tegye a tűzre és forgatgatva kezdje el megsütni. 

Suyunun akması için altına bir tepsi yerleştirin ve suyu biraz birikince, üstüne un serperek koyulaştırın.
Helyezzen egy tepsit alá, majd mikor a lecsöpögő leve kissé összegyűlt, a tetejére lisztet szórva sűrítse be azt.

Etler tamamen olduktan sonra kasap kağıdın aktarın.
Miután a húsok teljesen elkészültek, helyezze őket sütőpapírra.

Kağıdın içindeki tavuğu, ateşin önünde 20 dakika kadar tuttuktan sonra yanında sosuyla servise sunun.
A papíron lévő csirkét (nyilván tegyük egy tepsibe/edénybe), miután 20 percig kis láng felett tartotta, a mártással együtt tálalja.


Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

Domates pilavı - Paradicsomos piláf

Malzemeler - Hozzávalók

2 su bardağı pirinç 
2 vizespohár rizs

2 soğan (kıyılmış)
2 hagyma (finomra vágott)

2 su bardağı domates suyu
2 vizespohár paradicsomlé

125 gr tereyağı
125 gr vaj

1 çay kaşığı tuz
1 teáskanál só

1 tutam karabiber
1 csipet feketebors

2 su bardağı et suyu
2 vizespohár húsleves

Hazırlanışı - Elkészítése

Soğanları bir kaşık kadar tereyağında iyice kavurun ve sonra içine domates suyunu ve et suyunu ekleyip, tuz atıp ateşte oturtun.
A hagymákat egy kanálnyi vajban alaposan pirítsa meg, aztán adja hozzá a paradicsomlevet és a húslevest, majd sóval is szórja meg és tartsa a tűzön.

Kaynamaya başlayınca içine iyice yıkadığınız pirinçleri atıp, suyunu çekene kadar kaynatın.
A forrás megkezdődésekor az alaposan megmosott rizst tegye bele és a víz elpárolgásáig forralja.

Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve çok kızgın durumda yemek kaşığıyla pirincin üstüne döküp çatalla bir kere karıştırın. 
Egy másik serpenyőben olvassza fel a vajat és forrón, evőkanállal locsolja a rizsre, majd egy villával egyszer keverje meg. 

Kapağın örtüp 15-20 dakika dinlendirikten sonra üzerine karabiber serpip, servise sunun.
Fedje le és 15-20 perc pihentetés után, fekete borssal meghintve tálalja. 

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*