Künefe

A közelmúltban volt szerencsém megkóstolni Isztambulban a künefét, melynek receptjét alábbiakban osztom meg Veletek. Sima és csokis változatban is kapható, mind a kettő nagyon ütős! Én most az alapreceptet hoztam el. Törökországban helyben, a megrendelés leadását követően sütik meg, így várni kell rá kb. negyed órát, míg kihozzák, de feltétlenül megéri megvárni ezt a kis időt!

Ez egy igazán nehézsúlyú édesség, úgyhogy azt tanácsolom, hogyha egy étkezés részévé teszitek, a többi fogás mindenképpen könnyű legyen. A receptben szereplő dil peyniri egy Törökországban kapható sajt, amennyiben itthon nem tudjuk pont ezt beszerezni, használjunk scamoza, nem füstölt parenyica vagy végső mentsvárként nem füstölt mozzarella sajtot (az a cél, hogy a sajt egy viszonylag semleges ízű, nem sós, nyúlós állagú sajt legyen). A kadayıf egy közel-keleti tésztakülönlegesség, melyből hagyományosan sokféle édességet készítenek Törökországban. A kadayıf-ot török élelmiszerboltban tudjuk beszerezni, de ha erre nincs lehetőségünk, nyugodtan helyettesíthetjük cérnametélttel (az egyszerűség kedvéért a receptben is így írtam). 

A végeredmény egy meleg, vajas, sajtos, édes-ropogós desszertálom, melyet még teljesebbé tehetünk, ha fagyival együtt szolgálunk fel. Én erre a célra pisztáciás fagyit használtam jelen esetben, de bármilyen más is megteszi, amit ízvilágában hozzáillőnek érzünk, hiszen a lényeg ez esetben az, hogy a meleg, nehéz édességet egy kis hűvös fagyival ellensúlyozzuk. Mindenféleképpen frissen és melegen fogyasszuk!

Jó étvágyat!

kunefe.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Malzemeler - Hozzávalók

250 gr kadayıf
250 gr cérnametélt

150 gr file antepfıstığı, tuzsuz
150 gr szeletelt pisztácia, sótlan

80 gr dil peyniri
80 gr sajt (scamoza sajtot vagy nem füstölt parenyicát, végső esetben mozzarellát használjunk)

4 çorba kasığı (60 ml) tereyağı
4 evőkanál (60 ml) vaj

şerbet için - a serbethez

1 bardak (250 ml) şeker 
1 pohár (250 ml) cukor

1 bardak (250 ml) su
1 pohár (250 ml) víz

3-4 damla limon suyu
3-4 csepp citromlé

dordurma (isteğe göre)
fagyi (ízlés szerint)

Hazırlanışı - Elkészítése

şerbeti hazırlamak için, bir su bardağı su ve bir su bardağı şekeri orta ateşte, ara sıra karıştırarak şurup kıvamına ulaşana kadar kaynatın.
A serbet elkészítéséhez egy vizespohár vizet és egy vizespohár cukrot kevergetve forraljon fel közepes lángon, míg a szirup állagot eléri. 

Üç-dört damla limon suyu ilave edin.
Adjon hozzá három-négy csepp citromlevet.

Kenara alıp soğumaya bırakın.
Tegye félre kihűlni.

Tel kadayıfı ve antepfıstığını, bıçak yardımıyla, mümkün olduğunca ince kesin; derin bir kaseye alın.
A cérnametéltet és a pisztáciát kés segítségével amennyire lehetséges vágja vékonyra és tegye egy mély tálba.

Bir tavada tereyağı eritin. 
Egy serpenyőben olvassza fel a vajat.

Kadayıf ve antepfıstığı karışımın üzerine döküp harmanlayın.
Öntse a cérnametéltes-pisztáciás keverék tetejére és keverje össze.

Künefe tavanızın ya da uygun ebatta teflon tavanızın tabanını tereyağı ile yağlayın.
Künefés serpenyő vagy a megfelelő méretű teflon serpenyő alját vajjal kenje ki.

Kadayıf karışımın yarısını tabana yayıp bastırın.
A cérnametéltes keverék felét oszlassa el az edényben és nyomkodja le.

Üzerine dil peyniri yerleştirin.
Oszlassa szét a tetejére a sajtot. 

Kalan kadayıf karışımını peynirin üzerine yayıp iyice bastırın.
A megmaradt cérnametéltes keveréket tegye a sajt tetejére és jól nyomkodja le.

Künefenin alt yüzü altın sarısı renk alana kadar kısık ateşte dört-beş dakika pişirin.
A künefét alacsony lángon addig süsse négy-öt percig, míg az alsó része aranysárgává válik. 

Künefeyi bir tabak yardımı ile ters çevirip tekrar tavaya alın ve diğer yüzünü de beş dakika kadar pişirin.
A künefét egy tányér segítségével fordítsa meg és tegye vissza újra a serpenyőbe, majd süsse a másik oldalát is öt percig.

Hazırladığınız şerbeti üzerine gezdirin.
Az elkészített serbetet locsolja a tetejére. 

Dondurma ile hemen servis edin.
Fagylalttal, azonnal tálalja. 

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

 

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*