Vaníliás börek

Egy remek vaníliás böreket ajánlok mára, amit gyerekjáték elkészíteni és amihez mindössze csak néhány hozzávalóra lesz szükséged. Megmondom őszintén, nem volt türelmem kivárni, míg a krém lehűl, így a biztonság kedvéért megkóstoltam melegen is. Tény, hogy a kihűlt krémmel egyszerűbb dolgozni (és így több töltelék is kerülhet a tészták közé), azonban melegen is jó szerintem. Az édességet könnyű fogások után ajánlom, hiszen a vaj miatt nagyon tartalmas, így valószínűleg nem fog beléd férni, ha a desszertet nehezebb ételek elfogyasztása előzte meg. Ha szereted a keleties, különlegesebb ízeket, nyugodtan cseppents a vaníliakrémbe néhány csepp rózsavizet, de ha ezt a lépést kihagynád, és inkább maradsz a hagyományosabb vonalnál, akkor is egy szuper, tipikusan törökös ízvilágú desszertet kapsz majd. Vajas, ropogós, vaníliakrémes finomság az étkezés méltó megkoronázásához.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

vanilias_borek.jpg

Kép: Bokorovics Tímea

Hozzávalók - Malzemeler

6 levél levelestészta (24 kis kockára vágva)
6 yaprak milföy (24 küçük kare çıkıyor)

2-3 ek. vaj
2-3 yemek kaşığı tereyağı

A krémhez - Kreması için

3 vizespohár tej
3 su bardağı süt

fél vizespohár porcukor
yarım su bardağı toz şeker

1 csomag vaníliás cukor
1 paket vanilin

3 púpozott ek. keményítő
3 tepeleme yemek kaşığı nişasta

A tetejére - Üzeri için

3 ek. porcukor
3 yemek kaşığı pudra şekeri

Elkészítése - Yapılışı

A krémhez szükséges összes hozzávalót tegye szószos lábasba és közepes lángon kevergetve összesűrűsödésig főzze.
Krema için gerekli tüm malzemeyi sos tenceresine alın orta ateşte karıştırarak koyu bir kıvam alıncaya kadar pişirin.

A megfőtt krémet vegye le a tűzről és időnként megkeverve hagyja kihűlni.
Pişen kremayı ocaktan alıp ara sıra karıştırarak soğumaya bırakın.

A réteslapokat szedje ki a csomagolásban és az alatta lévő papírral együtt terítse deszkára. Várjon 5 percet, míg felengednek és kés segítségével vágja őket 4 egyenlő négyzetre.
Milföyleri paketten çıkarıp altındaki kağıtları ile birlikte tezgaha yayın. 5 dakika kadar çözülmesini bekleyip bıçak yardımıyla 4 eşit kareye bölün.

A papírjairól leválasztva tegye sütőpapírral bélelt tepsire. Olvasszon fel 3 ek. vajat, kenje meg a négyzetek tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben süsse addig míg megduzzadnak és nagyon enyhe színt nem kapnak.
Kağıtlarından çıkararak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 3 yemek kaşığı tereyağını eritip karelerin üzerine sürün ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında kabarıp çok hafifçe kızarıncaya kadar pişirin.

A megsült leveles tészta négyzetek közötti részt kés segítségével enyhén nyissa meg és tegyen közé az elkészített krémből egy-egy  mokkáskanálnyit, majd helyezze tálalótányérra. 
Pişen milföy karelerininin arasını bıçak ile hafifçe aralayın arasına hazırladığınız kremadan 1’er tatlı kaşığı koyun ve servis tabağına alın.

Végül szórja meg porcukorral és tálalja.
Son olarak üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Afiyet olsun.
Jó étvágyat!

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*