Humusz

A mai recept az egész közel-keleti régió méltán népszerű étele: a humusz. Amellett, hogy isteni finom és nagyon egészséges, otthon is könnyű elkészíteni. Persze készen is kapható, de miért ne készítenénk el mi magunk? Az alábbiakban következő recept egy lehetőség, de ez tipikusan az a fajta étel, ami tényleg mindenkinek a saját ízlése szerint variálható; így nincs egy kőbe vésett receptje. A receptben olvasható tahini szezámmagból készült krémes állagú pasztát jelöl és itthon főként bioboltokban, webáruházakon keresztül vagy török élelmiszerboltban szerezhető be. Tanácsként annyit tennék hozzá, hogy tapasztalatom szerint a tahinivel javasolt óvatosan bánni abban a tekintetben, hogyha túl sokat teszünk bele, könnyen elnehezítheti az ételt, ezért folyamatosan érdemes kóstolgatni. Felhasználási módja sokrétű: fogyasztható reggelire, zöldségek mellé, pitával vagy kenyérrel, hússal, de akár dürümbe is tehetünk belőle, az ízek gazdagítása végett. Érdemes kipróbálni!

Jó étvágyat!

humusz_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók - Malzemeler:

300 gr csicseriborsó (1 éjszakával korábban beáztatva)
300 gr nohut (1 gece önceden ıslatılmış)

Fél teáscsésze tahini (szezámmag paszta)
Yarım çay bardağı tahin

Fél vizespohár a csicseriborsó pároló levéből
Yarım su bardağı nohutun haşlama suyu

Fél teáspohár olivaolaj
Yarım çay bardağı zeytinyağı

3 gerezd fokhagyma
3 diş sarımsak

1 citrom leve
1 limonun suyu

2 csipet só
2 tutam tuz

2 teáskanál kömény
2 çay kaşığı kimyon

2 teáskanál pirospaprika por
2 çay kaşığı toz kırmızı biber

Elkészítése - Yapılışı:

Az egy estére beáztatott csicseriborsó levét szűrje le, majd tegye a csicseriborsót egy lábasba.
Akşamdan ıslattığınız nohudun suyunu süzün ve tencereye alın.

Adjon hozzá annyi vizet, hogy két ujjnyival ellepje és megpuhulásig párolja.
Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın.

A fokhagymákat tegye konyhai robotgépbe. Adja hozzá a leszűrt csicseriborsókat és turmixolja össze.
Sarımsakları mutfak robotuna alın. Üstüne süzgeçle aldığınız nohutları ekleyin ve robotu çalıştırın.

A csicseriborsók egy részét tegye robotgépbe csicseriborsó lével, olívaolajjal, citromlével és a tahiniből egy adaggal.
Nohutlar parçalanınca robota nohudun suyu, zeytinyağı, limon suyu ve tahinden bir miktar ekleyin.

Só, kömény és pirospaprika por hozzáadásával turmixolja újra össze.
Tuz, kimyon ve kırmızı toz biber ekleyerek robotu tekrar çalıştırın.

Időközönként ellenőrizze az állagát és az ízét, ízlés szerint adjon hozzá citromlevelet, olívaolajat és tahinit.
Ara ara kıvamını ve tadını kontrol edin, damak tadınıza göre limon suyu, zeytinyağı ve tahin ilavesi yapın.

A püré állagúvá vált humuszt olívaolajjal és pirospaprika porral szolgálja fel.
Püre kıvamına gelen humusu zeytinyağı ve toz kırmızı biber ile servis yapın.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*