Almás pite

Sütiből sosem elég alapon ma az almás pite egy alternatíváját hoztam el Nektek; ahogy a törökök csinálják. Követtem a recept leírását, annyi különbséggel, hogy három tojást kellett felhasználnom, illetve én az almát héjastul reszeltem le (ez persze ízlés dolga, meg is lehet hámozni, ahogy a recept írja). A süti alapjának elkészítésekor véletlenül se felejtsétek ki a sót, különben ízetlen lesz a tészta. Javaslom, hogy Ti próbáljátok amennyire tudjátok vékonyra nyújtani a tésztát (én most kicsit vastagabbra hagytam, de legközelebb biztosan vékonyabbra fogom készíteni), hogy épp csak egy alapot képezzen és bőven túlerőben legyen rajta az almás-diós feltét. A vizespohárral mért összetevők tekintetében én 3 dl-es poharat használtam. Sok-sok fahéjas cukorral megszórva tálaljátok!

Jó étvágyat!

almas_pite-4_fileminimizer.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók - Malzemeleri

4 db közepes méretű alma
4 adet orta boy elma

1 mokkáskanál fahéj
1 tatlı kaşığı tarçın

1 vizespohár porcukor
1 su bardağı toz şeker

1 vizespohár dió
1 su bardağı ceviz

250 gr. vaj – hideg
250 gr. tereyağı – soğuk

2 db tojás
2 adet yumurta

4 vizespohár liszt
4 su bardağı un

1 csomag sütőpor
1 paket kabartma tozu


tuz

A tetejére - Üzeri için

porcukor
Pudra şekeri

Elkészítése - Hazırlanışı

Az almákat hámozza meg, aprítsa fel, adja hozzá és keverje el a diót, porcukrot és a fahéjat, majd tegye félre.
Elmaları soyup rendeleyin, içine ceviz, toz şeker ve tarçını ilave edip karıştırın ve kenara alın.

Tegye az aprítógép tartályába a lisztet, a sütőport, adjon hozzá sót, majd a hideg, kockára vágott vaj hozzáadásával keverje addig, míg homok állagú nem lesz.
Parçalayıcının haznesine un, kabartma tozu ve tuzu koyun, üzerine soğuk tereyağını küp, küp keserek ekleyin ve kum kıvamına gelinceye kadar çekin.

Ezután adja hozzá a tojásokat és addig keverje, míg a tészta állagot el nem éri.
Ardından yumurtaları ekleyin ve hamur kıvamına gelinceye kadar çekin.

A tészta ¼ részét tépje le és a kis darabot tegye mélyhűtőbe.
Hamurun ¼ ‘ünü kopartın ve küçük parçayı buzluğa koyun.

A megmaradt tésztát 2 zsírpapír között nyújtsa ki a forma alapjára és vágja le a széleit.
Kalan hamuru 2 yağlı kağıt arasında kalıbınızın tabanını ve kenarlarını kaplayacak ebatta açın.

A tésztát helyezze a formába és villával megszurkálva süsse elő 10 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben.
Hamuru kalıba yerleştirin tabanına çatalla delikler açıp 10 dakika 180 derece önceden ısıtılmış fırında ön pişirme yapın.

Amikor a pite alapja megsült, oszlassa el rajta az almás keveréket. Vegye ki a mélyhűtőben lévő tésztát, aprítsa fel és ezzel zárja le a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig süsse, majd a pite kihűlésekor a tetejét porcukorral meghintve tálalja.
Pay tabanı pişince üzerine elmalı harcı yayın ve buzluktaki hamuru alıp rendeleyerek üzerini tamamen kaplayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35- 40 dakika pişirin, pay soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip servis edin.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

 

SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!

Email*
Név*